Министър Деница Сачева: Социалните надбавки за първи и осми клас се увеличават на 300 лева

Веселина Ангелова

Бюджетът за социални разходи е около 2 млрд. лева. Увеличението спрямо миналата година е с 653 млн. лева.

Това обяви в четвъртък във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"В това число влизат основно детските надбавки без подоходен тест за следващата година, както и за надбавките, които ще се дават за първи и за осми клас. Това е изключително важно и помощта за осми клас я въведохме тази година заради пандемията. Така с заедно с министерството на образованието успяхме да върнем над 40 000 деца в училище. За съжаление ковид кризата повлия на тези резултати и трябваше да има допълнителни стимули, за да предотвратим отпадането на деца след 7 клас", подчерта Сачева.

Тя допълни, че и двете помощи за първи и за осми клас от следващата година се увеличават и от 250 лева ще станат 300 лева без подоходен тест. средствата ще се дават за първия и за втория учебен срок. 

"По отношение на детските добавки искам да подчертая, че не даваме пари, а даваме права. Така всяко българско дете добива право да получи тази помощ. Това ще става със заявление, което родителите трябва да подадат. Заможни семейства, които не искат да получават тази добавка, няма да подават заявление", обясни Деница Сачева.

Тя припомни, че на 15 млрд. лева възлиза бюджетът за държавното обществено осигуряване тази година. 

"В него се предвижда 300 лева минимална пенсия и 1440 лева да е тавана на максималната пенсия. Съответно 5 % увеличение по швейцарското правило от 1 юли и по 50 лева, които ще се дават до края на март следващата година. 

Средствата, които обявихме, че ще дадем в размер на 120 лева на тези, чиито пенсии са от 300 до 369 лева", изтъкна министър Сачева.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари