Министър Димов в Европарламента: В Пирин България не нарушава европейското законодателство

България не нарушава европейското законодателство с решението на Министерския съвет, гласувано на 28 декември, с което бе одобрено частично изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“ - това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в Европейския парламент (ЕП). Министърът е в Брюксел, където днес представи приоритетите на българското европредседателство в сферата на околната среда.

Той говори пред членовете на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП.

За Пирин Нено Димов бе попитан от евродепутата Карин Каденбах от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Тя зададе въпрос дали наистина в Националния парк вече може да се строи в 48% от територията му, като обясни, че ако е така, това нарушава Европейската директива за околна среда.

„Става дума за 2% от територията на парка, които са в така наречената Буферна зона, която е определена за туризъм и това е признато и от ЮНЕСКО. Останалите 45% са предвидени само за водохващания и то за питейни нужди, защото българският закон не позволява друго. Нямаме нарушения на националното ни законодателство. А за европейското – г-н Кармену Вела, еврокомисар по околна среда, заяви в интервю, че няма нищо нередно“, отговори Нено Димов. Той свърза въпроса със зададен му минута по-рано от други евродепутати, според които по време на председателството си България освен за въздуха, трябва да работи и за достъпа до питейна вода. Причината – в Европа има 1 милион души, които нямат достъп до чиста питейна вода.

„В тази връзка тези водохващания са необходими. Както отговорих преди малко, и въздухът, и водата са в общия европейски приоритет за подобряване на здравето на европейските граждани. Така че, когато говорим за достъп до чиста питейна вода, не може да има двоен аршин“, допълни Нено Димов.

Встъпителната реч

Участието на министъра се състоеше от встъпителна реч, след която последваха два кръга въпроси. В първия кръг евродепутатите членове на Комисията по околна среда към ЕП имаха две минути за изказвания и питания, а във втория – по една минута.

По време на встъпителната си реч министър Нено Димов обясни, че България е на едно от първите места в Европа по биоразнообразие.

„Трябва баланс между икономическото развитие и опазването на природата и ние го търсим.

Европа и нейните граждани се нуждаят от повече сигурност, гарантираща здравето на планетата и хората. Нужна е и стабилност, осигуряваща зелена среда, устойчив растеж, зелена икономика и екоиновации“, каза Димов.

Той припомни, че след по-малко от две седмици в София ще има среща на високо ниво за екоиновациите – на 5 и 6 февруари.

По повод климатичните промени министърът обясни, че за тях в Европа има политически консенсус за мерките, които да бъдат предприети.

"България е част от този консенсус“, каза Димов.

Въпросите

След това последва първият кръг въпроси и обръщения. Симона Бонафе от Прогресивния алианс на социалистите и демократите поздрави Нено Димов и България за поемането на европейското председателство. Тя призова министъра да работи в посока за развитието на технологичните решения в областта на опазването на околната среда.

Последваха въпроси относно отношението на министъра на околната среда за климатичните промени. Няколко представители на ЕП припомниха, че като учен Димов е резервиран към твърдението, че човешката дейност е в основната на глобалното затопляне.

„Тук съм в качеството си на български министър. Затова казах, че в Европа има консенсус за климатичните промени. Науката е търсеща и съмняваща се и именно това е нейната сила. Не е маловажно когато се постигне политически консенсус. Науката не борави с термина „консенсус“, но в политиката той е много важен. По време на нашето председателство аз ще работя за политическия консенсус, който е постигнат в ЕС за климатичните промени“, отговори Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България