Министър Желязков: Туристическите пътувания до Гърция може да започнат от 15 юни

Росен Желязков

Отпада 14-дневната карантина за страните на Балканите. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по БТВ. По думите му туристическите пътувания до Гърция може да започнат от 15 юни.

Той обясни, че лидерите на България, Сърбия, Румъния и Гърция са се разбрали за това вчера на видеоконфрентната среща. Желязков уточни, че облекчените мерки за пътуване идват заради ниската заболеваемост в страните. Разхлабените мерки за пътуване са реципрочни.

"Договорихме се със сърбите още от юни да се движим свободно, независимо от целта на пътуването. Гърците имат подход за постепенно отпадане - от 1 юни отпада карантината за бизнес пътувания, а от 15 за туристически. Голямата въпросителна е Румъния, правителството очаква техния парламент да вземе решение", уточни транспортният министър.

Той беше категоричен, че българите от Западните покрайнини могат свободно да влизат у нас и няма да бъдат подлагани на задължителна карантина.

Желязков посочи, че влизането на чужда територия ще се осъществява след попълване на декларация. В нея ще се посочва, че пътникът е запознат с обстановката и влиза на собствена отговорност.

"Във всяка една от държавите формулярът ще бъде идентичен. Няма да отнема никакво време, за пътуващите по въздух - ще бъдат раздавани в самолета", каза Желязков.

Той уточни, че с Турция все още не са водени разговори по темата, но там и епидемиологичният риск е по-висок.

 Относно протестът на превозвачите, които излязоха на улицата заради последствията от кризата върху бранша, министърът заяви:

"На голяма част от исканията им държавата е отговорила - нисколихвените и кредитите за оборотни средства. Докато няма ограничителни мери, начинът, по който си организират дейността е тяхна работа. Изследователите прогнозират, че икономиката ще се промени, това важи и за транспорта".

Росен Желязков коментира, че безопасността на пътуване е основен фактор за възобновяване на пътникопотока, затова от бранша трябва да инвестират средства в тази насока. Той обясни, че кризата ще наложи пътуванията на кратки разстояние и все по-рядко ще се търсят тези на дълги дистанции.

Коментари

Задължително поле