Министър Кралев: София, Пловдив, Варна и Бургас могат да домакинстват мачове на Мондиал 2030 и Евро 2018

София, Пловдив, Варна и Бургас са единствените български градове, които могат да домакинстват мачове на двете футболни първенства (Мондиал 2030 и Евро 2018), за които кандидатура подготвят България, Румъния, Гърция и Сърбия. Представители на четирите страни се срещнаха днес в Бояна. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви пред БНТ, че днешната среща е поредната важна крачка към осъществяването на общата кандидатура на четирите държави за домакинство на голям футболен форум.

При следващата среща - на 12 април в Солун, ще бъде подписан меморандум, а до края на годината след като експертна група анализира всички икономически параметри, плюсове и минуси, ще се вземе окончателно решение за общата кандидатура.

Кралев коментира, че четирите държави имат самочувствието, че могат да се справят с такова домакинство.

През април всяка страна ще представи доклад какви стадиони може да построи. Само Румъния отговаря на тези критерии сега.

Ако участваме в организирането на Световно първенство, трябва да построим 4 стадиона с капацитет 40 000 души. За европейско стадионите са 3, с капацитет около 30 000 души. Грубо цената е 1000 евро на седалка. Един стадион, по груби сметки, е между 60 000 и 80 000 евро.

Бразилия и Южна Африка се справиха със световно първенство, при много по-лошо икономическо състояние и политическа криза, коментира още министърът на младежта и спорта.

Коментари

Задължително поле