Министър Маринов: С промените в Закона за МВР искаме да облечем в съдържателност неприконовеността на българския полицай

Снимка: Веселина Ангелова.

Изземването на всички оръжия, които са с изтекло разрешително е един постоянен процес. В момента се работи по нов закон за оръжията. При изготвянето му ще бъдат взети предвид всички такива трагични случаи, както стрелбата преди 5 г. в Лясковец, за за бъдат избегнати те за в бъдеще.

Това заяви в четвъртък в Лясковец министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Факт е, че в населението има голям брой законни оръжия, които се използват за самоотбрана и охранителна дейност. Големият брой идва и от оръжията, които са раздадени на ловците. Правим всичко възможно случаите като този в Лясковец да не се повтарят", подчерта министър Маринов.

По думите му всички случаи при които изтекат разрешителните се следят от служителите от КОС. Един месец преди да изтече валидността на дадено разрешително, се предприемат съответните действия, за да се установи дали то ще бъде подновявано или оръжието ще бъде предадено. Има и случаи на пропуски, при които се стига до наказания на съответните полицейски служители.

"Активно работим и в посока на незаконно притежаваните оръжия. Там действията са предимно по оперативен път и по сигнали. ГДБОП и полицията проведоха много акции в тази посока. Нашите задачи са бързо да прихващаме такива сигнали и да пресичаме пътя от продавача до клиента и до извършване на престъпление с такова оръжие", изтъкна вътрешният министър.

По повод разследването на убийството на великотъновския бизнесмен Петър Христов, който беше застрелян през януари миналата година в София, Маринов заяви: "Работата по случая продължава. Това, което може да бъде казано, обществото го знае. Версиите са няколко, свързани са с личния му живот и бизнеса".

Министър Младен Маринов направи коментар за доклада, с който излезе департаментът на САЩ.

"Полицейските правомощия са ясно разписани в Закона за МВР и Правилника за неговото прилагане. При всяко едно превишаване на правомощията, се търси отговорност от съответния служител. Аз смятам, че полицейските служители, за да изпълняват задачата, която имат, трябва да разполагат и със съответните правомощия. Това, което искаме да постигнем в Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, e да облечем в съдържателност неприконовеността на полицая, защото в последно време почти при всяка полицейска намеса срещаме противодействие, което е свързано с активни нападения. Законът трябва да предвижда по-големи санкции за тези, които си позволяват да нападат вербално или физически полицаите, защото тези случаи се увеличават", категоричен е министър Маринов.

Той обясни, че вербалното нападение не води до физически наранявания, но с него се уронва престижа на институцията. "Полицаят е длъжен да пази достойнството на този, когото задържа, но неговото достойнство също трябва да се пази. Мнозина смятат, че обидната дума не е нападение и всеки може да псува полицая. В последните три години жалбите от граждани, които се оплакват от неправомерни действия на униформените, намаляват", каза още Маринов.

Той допълни, че размерът на санкцията не е толкова важен, ако няма гаранция, че тя ще бъде наложена и събрана. "Когато полицията е активна, това води и до увеличаване на съпротивата", подчерта Младен Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България