Министър Петкова: Кражбите на електроенергия през последните години намаляват

През последните години значително намаляват кражбите на електроенергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия, посветена на кражбите на електроенергия.

„Точно преди 3 години поставихме началото на тази дискусия, а тя е изключително навременна с оглед на това, че предстои правилата, които КЕВР изготви за измерване на ел. енергия, да влязат в сила. Темата за кражбата на ел. енергия е важна, защото засяга пряко търговските дружества - електроенергийния системен оператор, трите енергийни оператора и т.н., които търпят загуби. На второ място, потърпевши сме всички ние, потребителите, тъй като всяка кражба води до понижаване на качеството на предоставяната услуга. И не на последно място – вредите на енергийната инфраструктура и разходите за възстановяването им в пъти превишават размера на самата кражба“, обясни Петкова.

Тя посочи, че темата трябва да бъде пречупвана и през призмата на националната сигурност, защото по думите й "сектор „Енергетика“ е стожер на националната сигурност“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес