Министър Росен Желязков за пакета "Мобилност": Войната не е нито загубена, нито спечелена

Снимка: Архив

Гласуването в Европейския парламент в сряда по пакета "Мобилност" не е окончателното му приемане, а само пореден етап. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в "Панорама".

Той добави, че предстоят институционални преговори и в тях България ще продължи да отстоява позициите си.

Министърът заяви, че приемането на пакета, срещу който протестират българските превозвачи, е станало чрез натиск и сложни процедурни похвати и коментира, че това е станало без правни и процедурни основания. "Нашата цел беше пакетът да не влезе в пленарна зала, защото там битката беше предрешена. Евродепутатите от Източна Европа са едва една трета от членовете на Европейския парламент", обясни той.

Желязков каза, че България е имала ясна позиция от самото анонсиране на промените през 2016 г. Както и че тя е продиктувана от факта, че глобалните процеси са лишили българските превозвачи от традиционни пазари като Турция и Иран и те се се преориентирали към Централна Европа, откъдето сега се опитват да ги изтласкат.

"Показахме, че институциите могат да се обединят, когато става дума за национална кауза", добави Желязков. Той заяви, че българските евродепутати са се държали достойно в пленарната зала и им благодари.

Министърът коментира и скандалите с имотите на хора от властта. Според него при съмнения хората, които заемат държавни позиции трябва да ги освобождават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България