Министър Румен Порожанов: Подпомагаме само бизнеса на светло

Това което постигнахме в тези няколко месеца е МЗХГ да има ясни отношения със земеделския сектор. Няма да се откажем от това да бъдат подпомагани само производители в светлия бизнес.

Това каза земеделският министър Румен Порожанов в своето обръщение към участниците в Шестата национална среща на Асоциацията на земеделските производители в България / АЗПБ/ в курорта Златни пясъци, в която участват над 600 фермери. Той посочи, че има и недоволни в бранша и даде пример с обвързаното производство в животновъдството.

„Там наредбите и правилата, които бяха приети, не се харесаха на много хора. А именно да има субсидии само за реализирана продукция. Ние леко ще облекчим наредбата от гледна точка на доказване на произход на продукцията, но ще държим да бъдат подпомагани само фермерите, които работят на светло", повтори министър Порожанов. Той посочи, че вече има лек спад в цените на млякото, но голямата тема е за съхранението на сухото мляко, което не е в малки количества.Земеделският министър припомни, че през 2017 г. е получена най-добрата реколта на пшеница, което не се постига само за една година.

Друга важна тема, по която се работи в момента, е за поземлените отношения и до октомври ще трябва да бъде приет нов законодателен акт, но е много важно при обсъждането му да участват тези, които ползват земята. Изкуствените условия също трябва да бъдат регламентирани с наредба, категоричен е министърът.

"Трябва да има наредба за изкуствено създадените условия и тя трябва да е ясно съобразена с реалностите в България. Само така могат да бъдат спрени така наречените "кухи" фирми, които усвояват средства". Това каза председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.Според него на този форум, който се провежда по време на българското председателство на Съвета на Европа, ще бъдат изпратени послания не само към българските, а и към европейските фермери.

Върбанов посочи, че една от ключовите теми на срещата е Стратегията за развитие на поземлените отношения, а настоящата 2018 г. е изключително важна, защото решенията, които предстои да бъдат взети ще предопределят развитието на сектора след 2020, когато трябва да бъдат заличени разликите във финансирането между стари и нови страни-членки в Евросъюза.

Коментари

Задължително поле