Министър Стоев пред посланиците от ЕС: 85% от българите подкрепят позицията ни за РС Македония

Министърът на външните работи Светлан Стоев обсъди с посланиците на държавите - членки на ЕС приоритетни въпроси от дневния ред на Съюза, сред които възстановяване от последствията от COVID-19,  в това число изпълнението на механизма  за възстановяване и устойчивост, околна среда и  климат, миграция, процеса на разширяване на ЕС.

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани и като страна от региона ясно осъзнава, че пътят към ЕС е най-силният фактор за прехода към демократично управление“, заяви външният ни министър, цитиран от пресцентъра на ведомството.

По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония Светлан Стоев подчерта, че позицията на България е ясна, последователна и предвидима и тя не се е променила. Той заяви, че служебното правителство се ръководи от Рамковата позиция и декларацията на Народното събрание от октомври 2019 г. Позицията ни се радва и на подкрепата на 85 процента от българските граждани.

„България винаги е показвала воля за конструктивен и прагматичен диалог със Скопие. Ще продължим да работим за възстановяването на доверието“, отбеляза министър  Стоев. „Очакваме правни гаранции за спазването на Договора от 2017 г. и конструктивен отговор от Скопие за дългосрочно решение на въпроса“, допълни той.

Министър Стоев приветства приемането на цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС и информира, че българските власти вече издават сертификати, съвместими с европейските изисквания.

„Вярваме, че цифровият сертификат на ЕС ще улесни безопасното и свободно движение и ще допринесе за съживяването на икономиката, туризма и международната мобилност, като същевременно приемането му не бива да води до създаване на допълнителни бариери, привилегии, ограничения и дискриминация“, подчерта той.  По отношение на предложението на Европейската комисия за механизъм на ЕС за споделяне на ваксини България е силно ангажирана да предостави ваксини за страните от Западните Балкани възможно най-скоро и е в контакт с Европейската комисия по съответните процедури.

Във връзка с националния план за възстановяване и устойчивост министър Стоев подчерта, че служебното правителство оценява високо Механизма за възстановяване и устойчивост и работи активно върху адаптирането на националния план, с фокус върху проекти, ориентирани към бъдещето, които включително ще подпомогнат зеления преход и цифровата трансформация.

Околната среда и климатът бяха също сред акцентите в изказването на министър Стоев. Той подчерта, че България подкрепя и работи усилено за постигане на целта на ЕС за климатичен неутралитет до 2050 г. Страната ни е допринесла значително за усилията на ЕС в областта на климата, като е намалила емисиите си на парникови газове с 43,2% през 2018 г. в сравнение с нивата от 1990 г., което е доста над средното ниво за ЕС от 25,2%.

„Предвид постигнатото споразумение за повишаване на общата цел на ЕС за климата до 2030 г., трябва да подчертаем, че специфичните обстоятелства в нашата страна, включително социално-икономическите и стартовата ни позиция, налагат обективни ограничения на нашата амбиция“, заяви Стоев. Той уточни, че подобна амбициозна цел трябва да бъде подкрепена и от „улесняваща рамка“, която да осигури справедлив и социално балансиран преход.

Срещата на министър Стоев с посланиците на държавите - членки на ЕС у нас бе организирана от посланика на Португалия Мария Коельо Рибейро да Силва като заключително събитие на португалското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на юни.

Министър Стоев благодари на португалското председателство за умелите и ефективни насоки в ситуация на пандемията от COVID-19, които  направиха възможно  разпределението на 10 милиона ускорени дози ваксини в дух на солидарност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България