"Мистерията на българските гласове" записва първи свой албум през 21-ви век

Хорът се подготвя за съвместни концерти с Лиса Джерард в София и Пловдив през юни

Хорът "Мистерията на българските гласове" се завърна от успешно турне в САЩ и веднага започна подготовка за големите си концерти у нас, които ще са в софийската зала "България" на 6 юни и на Античния театър в Пловдив на 8 юни. Тогава най-известният наш фолклорен състав ще представи за първи път новия си репертоар, който ще излезе в албум през есента, а заедно с хористките на "Мистерията на българските гласове" в двата концерта ще участва и изключителната Лиса Джерард от "Dead Can Dance".

Заедно с тях на сцената на 6 и 8 юни ще излязат също и немските пе ркусионисти Дейвид Кукерман и Себастиан Флаиг, Петър Миланов (китара), Христина Белева (гъдулка), Димитър Карамфилов (контрабас), бийтбоксърът SkilleR и изпълнители от Софийската филхармония. Творбите, които публиката ще чуе, са дело на Лиса Джерард, Петър Дундаков и ирландския композитор Джулс Максуел. В допълнение ще прозвучат и известни заглавия от репертоара на Лиса Джерард и "Dead Can Dance" като "The Host of Seraphim" на "Dead Can Dance", "Now We Are Free" от филма "Гладиатор" и др.

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" си е събитие, тъй като последните композиции, създадени специално за прочутия хор, са още от края на 90-те години на 20-и век. След това хорът е издавал сборни дискове, участвал е в албуми на други артисти и в записите на музиката към филми и видеоигри, но не е изпълнявал изцяло нов репертоар.

Предстоящият албум е силна заявка за различно позициониране на "Мистерията на българските гласове" в световната музикална карта - българският фолклор има нов облик, в който традиция и бъдеще звучат в ха

рмонично единство. Продуцент на новия проект на "Мистерията на българските гласове" е "Шуберт Мюзик Пъблишинг".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България