Митничар с медал от НАТО задигнал 464 652 лева

Димитър Манчев мислел да спечели от хазарт, за да върне поне част от задигнатите пари.

ВКС прати Димитър Манчев за 7 г. в затвора

Проиграл част от конфискувани на границата пари в казино

Имал 9 кредита

Митничарят от Капитан Андреево Димитър Манчев ще лежи 7 г. зад решетките, заради присвояване на 464 652 лв., реши Върховният касационен съд. На първа инстанция той получи 9 г., но апелативните магистрати в Пловдив намалиха присъдата с 2 г., а ВКС потвърди решението.

Манчев е лишен от право да заема държавна или обществена длъжност, както и от право да упражнява професия или дейност, свързана с пазене, управление и контрол на чуждо имущество в продължение на 10 г.

Той бил отличник в професията, имал и медал от НАТО за мисия в Афганистан.

За година и половина - от юли 2016 до декември 2017 год. митничарят задигнал почти половин милион лева, поверени му да ги пази. Парите били веществени доказателства, иззети от трима чужденци на ГКПП “Капитан Андреево”, защото не ги били декларирали.

Манчев взимал по малко от банкнотите, за да изплаща дълговете си, залагал и в две казина с надеждата да успее да ги върне.

Кражбата се разплела, когато един от чужденците - Рамадан Насуз, спечелил дело и поискал да му върнат конфискуваните 100 000 турски лири. Митничарят се изплашил и се свързал с неговия адвокат с молба да бъде разсрочено връщането на парите, но последният се оплакал в ДАНС и присвояването била разкрито.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право