Митове за коронавируса*

Към днешна дата новият коронавирус - наричан понастоящем “тежък остър респираторен синдром коронавирус 2” или SARS-CoV-2 за кратко - е отговорен за повече от 700 000 инфектирани в световен мащаб, причинявайки повече от 35 000 смъртни случая. В САЩ вирусът е засегнал 140 000 души и досега е причинил 2400 смъртни случая.

Както винаги, когато думата “пандемия” започва да се появява в заглавия, хората изпитват страх и със страха идват слуховете.

Докато коронавирусът продължава да е във фокуса на новините, много неистини се изговориха и изписаха по темата.

Тук ще развенчаем някои от най-разпространените митове, които в момента се разпространяват в социалните медии, а и извън тях.

1. Нанасянето на хлор или алкохол върху кожата убива вирусите в тялото

Прилагането на алкохол или хлор върху тялото може да причини вреда, особено ако попадне в очите или устата. Въпреки че хората могат да използват тези химикали за дезинфекция на повърхности, те не трябва да ги използват върху кожата.

Тези вещества не убиват вируси в тялото.

2. На риск са изложени само по-възрастните и младите хора

SARS-CoV-2, подобно на други коронавируси, може да зарази хора на всяка възраст. Въпреки това, по-възрастните или хората с предшестващи здравословни проблеми, като диабет или астма, са по-склонни да се разболеят тежко.

3. Децата не могат да хванат COVID-19

Всички възрастови групи могат да се заразят. Повечето случаи досега са били при възрастни, но децата не са имунизирани. Всъщност предварителните изследвания показват, че е също толкова вероятно децата да се заразят, но симптомите им са по-леки.

4. COVID-19 е точно като грип

SARS-CoV-2 причинява заболяване, което наистина има грипоподобни симптоми, като болки, темперетура и кашлица. По същия начин, както COVID-19, така и грипът могат да бъдат леки, тежки или в редки случаи фатални. И двете могат да доведат до пневмония.

Общият профил на COVID-19 обаче е по-сериозен. Прогнозите варират, но смъртността му изглежда между 1% и 3%.

Въпреки че учените изследват точната степен на смъртност, тя вероятно е многократно по-висока от тази на сезонния грип.

5. Всеки с COVID-19 умира

Това твърдение е невярно. Както споменахме по-горе, COVID-19 е фатален само за малък процент от хората.

В неотдавнашен доклад Китайският център за контрол и превенция на заболяванията стигна до заключението, че 80,9% от случаите на COVID-19 са леки.

СЗО съобщава също, че около 80% от хората ще преживеят сравнително лека форма на заболяването, което няма да изисква специализирано лечение в болница.

Леките симптоми могат да включват температура, кашлица, болки в гърлото, умора и задух.

6. Котките и кучетата разпространяват коронавирус

Понастоящем има малко доказателства, че SARS-CoV-2 може да зарази котки и кучета. В Хонконг обаче померан, чийто собственик е имал COVID-19, е бил заразен. Кучето не е проявило никакви симптоми.

Учените обсъждат значението на този случай за епидемията. Например, проф. Джонатан Бал, професор по молекулярна вирусология в Университета на Нотингам в Обединеното кралство, казва:

“Трябва да разграничим истинската инфекция и просто пренасянето на вируса. Все още мисля, че е съмнително колко е от значение за човешката епидемия, тъй като по-голямата част от глобалната епидемия се е предавала от човек на човек."

“Трябва да разберем повече, но няма нужда да се паникьосваме - съмнявам се, че може да се разпространи в друго куче или човек поради ниската концентрация на вируса. Истинският двигател на епидемията са хората. ", заключва Бал.

7. Маските за лице предпазват от коронавирус

Медицинските работници използват професионални маски за лице, които плътно прилягат около лицето, за да ги предпазят от инфекция. Маските за лице за еднократна употреба обаче е малко вероятно да осигурят такава защита.

Тъй като тези маски не пасват добре на лицето, капчиците все още могат да влязат в устата и носа. Също така мъничките вирусни частици могат да проникнат директно през материала.

Ако обаче някой има респираторно заболяване, носенето на маска може да помогне за предпазване на другите от заразяване.

“Има много малко доказателства, че носенето на такива маски предпазва потребителя от инфекция”, обяснява д-р Бен Килингли, консултант по инфекциозни болести в Университетската болница в Лондон, Великобритания.

“Освен това носенето на маски може да даде измамно чувство за спокойствие и може да доведе до игнориране на други практики за контрол на инфекции, например хигиена на ръцете.”

СЗО препоръчва хората, които се грижат за някой с вероятност да е заразен с COVID-19, да носят маска. В тези случаи носенето на маска е ефективно само ако човекът редовно мие ръцете си или втрива спирт в тях.

Също така, когато използвате маска, е важно да я използвате и да я изхвърлите правилно.

8. Сушилни за ръце убиват коронавирус

Сушилните за ръце не убиват коронавируса. Най-добрият начин да защитите себе си и другите от вируса е да измиете ръцете си със сапун и вода или втриване на спиртен препарат.

9. SARS-CoV-2 е просто мутирала форма на обикновената настинка

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, всички от които имат шиповидни протеини на повърхността си. Някои от тези вируси използват хората като основен гостоприемник и причиняват обикновената настинка. Други коронавируси, като SARS-CoV-2, инфектират основно животни.

Дихателният синдром на Близкия изток (MERS), и тежък остър респираторен синдром (SARS) започват при животни и преминават в хора.

10. Трябва да сте с някого в продължение на 10 минути, за да хванете вируса

Колкото по-дълго някой е със заразен човек, толкова по-вероятно е да хване вируса, но все пак е възможно да го хване за по-малко от 10 минути.

11. Изплакването на носа с физиологичен разтвор предпазва от коронавирус

Няма доказателства, че физиологичното изплакване на носа предпазва от респираторни инфекции. Някои изследвания предполагат, че тази техника може да намали симптомите на остри инфекции на горните дихателни пътища, но учените не са открили, че може да намали риска от инфекция.

12. Можете да се предпазите с гаргара с белина

Няма ситуация, в която гаргарата с белина да е полезна за вашето здраве. Белината е корозив и може да причини сериозни увреждания.

13. Антибиотиците убиват коронавирус

Антибиотиците убиват само бактериите, те не убиват вируси.

14. Термичните скенери мо­­гат да диагностицират коронавирус

Термичните скенери могат да открият дали някой има температура. Въпреки това, други условия, като сезонен грип, също могат да доведат до треска.

Освен това симптомите на COVID-19 могат да се появят 2-10 дни след заразяването, което означава, че някой, заразен с вируса, може да има нормална температура за няколко дни, преди да започне треската.

15. Чесънът предпазва от коронавируси

Някои изследвания предполагат, че чесънът може да забави развитието на някои видове бактерии. Въпреки това, COVID-19 се причинява от вирус и няма конкретни доказателства, че чесънът може да защити хората от COVID-19.

16. Колети от Китай могат да разпространяват коронавирус

От предишни изследвания на подобни коронавируси, включително тези, които причиняват SARS и MERS и са подобни на SARS-CoV-2, учените смятат, че вирусът не може да оцелее по писма или колети за дълго време.

“Поради лошата преживяемост на тези коронавируси по повърхностите, има много малък риск от разпространение от продукти или опаковки, които се доставят за период от дни или седмици при температура на околната среда”, коментират американски учени.

17. Домашните средства могат да лекуват и предпазват от COVID-19

Никакви домашни средства не могат да защитят срещу COVID-19, включително витамин С, етерични масла, сребърен колоид, сусамово масло, чесън, почистващ препарат за аквариуми и пиене на вода на всеки 15 минути.

Най-добрият подход е да се приеме добър режим на миене на ръцете и да се избягват места, където може да има неразположени хора.

18. Можете да хванете коронавирус, като ядете китайска храна

Не, не можете.

19. Можете да хванете коронавирус от урина и из­­праж­­нения

Малко вероятно е това да е вярно, но в момента не е съвсем ясно. Според проф. Джон Едмъндс от Лондонското училище по Тропическа медицина във Великобритания:

“Не е много приятна мисъл, но всеки път, когато преглътнете, поглъщате слуз от горните дихателни пътища. Всъщност това е важен защитен механизъм. Това изхвърля вирусите и бактериите надолу в червата ни, където те се денатурират в киселинните условия на стомаха ни.”

“Със съвременни, много чувствителни механизми за откриване можем да открием тези вируси в изпражненията. Обикновено вирусите, които можем да открием по този начин, не са заразни за другите, тъй като са били унищожени от нашите черва. "

Въпреки това, заслужава да се отбележи, че някои изследвания стигат до заключението, че вирусите, които са подобни на SARS-CoV-2, могат да останат в изпражненията. Неотдавнашно проучване също заключава, че SARS-CoV-2 присъства в изпражненията.

20. Вирусът ще умре, когато температурите се повишат през пролетта

Някои вируси, като вирусите на настинка и грип, се разпространяват по-лесно през по-студените месеци, но това не означава, че те спират изцяло, когато условията станат по-меки. Досега учените не знаят как температурните промени ще повлияят на поведението на SARS-CoV-2.

21. Коронавирусът е най-смъртоносният вирус, познат на човека

Въпреки че SARS-CoV-2 наистина изглежда по-сериозен от грипа, той не е най-смъртоносният вирус, с който хората са се сблъсквали. Други, като Ебола, имат по-висока степен на смъртност.

22. Ваксините срещу грип и пневмония предпазват от COVID-19

Тъй като SARS-CoV-2 е различен от другите вируси, няма съществуващи ваксини, които да предпазват от инфекция.

23. Вирусът произхожда от лаборатория в Китай

Въпреки слуховете в интернет, няма доказателства, че това е така. Всъщност скорошно проучване показва, че вирусът е естествен продукт на еволюцията.

Някои изследователи смятат, че SARS-CoV-2 може да е преминал от панголини към хора. Други смятат, че това може да е преминал при нас от прилепи, какъвто беше случаят с ТОРС.

24. Заразата тръгнала, защото хората яли супа от прилепи

Въпреки че учените са уверени, че вирусът е стартирал при животни, няма доказателства, че той идва от каквато и да е супа.

Какво да правим

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват следните прости мерки за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2: избягвайте близки контакти с хора, които изглеждат болни опитайте се да не докосвате очите, носа или устата си, останете у дома, ако сте болни, кихайте в тъкан, след което я хвърлете в кошчето, ако няма кърпи под ръка, кихайте в лакътя си използвайте стандартни почистващи спрейове и кърпички за дезинфекция на често докосвани предмети и повърхности мийте ръцете си със сапун редовно в продължение на 20 секунди.

Съветите по-горе може да изглеждат опростени, но по време на епидемия това са най-добрите начини да направите промяна.

Коментари

Задължително поле