Слънчево и ясно време днес

На 16 януари 2019 да почерпят

Юнкер: Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно най-скоро Кой ще има куража да каже какво е единственото позитивно решение, попита Туск

Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин поиска вот на недоверие към правителството

Албанският език вече е втори официален в Македония

Мей призова депутатите да гласуват „за“ сделката за Брекзит

Цистерна със сярна киселина се обърна на околовръстния път във Видин Превозното средство е изправено, мястото - обезопасено

Сомалийските радикални ислямисти поеха отговорност за атаката в Найроби

Всеки трети пенсионер e в риск от бедност

Тръмп искал да вади САЩ от НАТО Вашингтон осигурява над една пета от бюджета на пакта

Буферната зона по границата със Сирия ще бъде под турски контрол, заяви говорителят на Ердоган

Силен вятър ни очаква утре

Пазаруваме по-често на кредит

Грипът захапа половин България Епидемията обхваща цялата страна в края на януари

Жената, пътувала със задържания за нападение на курсанти от НВУ: Изпревариха ни и ни показаха среден пръст

Митове и пропаганда Англия страда от когнитивен дисонанс

За повечето от нас (във Великобритания), може би проучванията на Кембридж Аналитика и манипулациите от тяхна страна са оказали влияние при гласуването ни за Брекзит, но когато става дума за пропаганда, филмите на Холивуд са в ход. Бившият редактор на Телеграф, Чарлз Мур, описва филма „Най-тъмния час“, като едно представяне на постиженията на Уинстън Чърчил в преодоляването на най-големият военен конфликт през 1940 г. , но също така и като „превъзходна пропаганда на Брекзит“. Аз бих нарекла тази филмова пропаганда, за чудесен пример за мита, с който обичаме да популяризираме съвременната Великобритания.

Аз преживях наскоро странен когнитивен дисонанс, докато завършвах документален филм за Чърчил. Двама сериозни историци ми казаха, докато търсех с тяхна помощ по-малко популярни епизоди от живота на Чърчил, че те вече са предупредени, че това може да е края на кариерата им, да ги възпрепятства от повишение или да ги изхвърли от академичните среди. За историк като Дейвид Олусога, който посочва сбор от факти за наследството на Чърчил в Бенгалия, Месопотамия или Судан, се смята, че той е направил или най-добрата новинарска история, или най-лошата и непатриотична пародия. Самият Чърчил, разбира се, беше велик гросмайстор на пропагандата. Цитатът, който много често му се приписва е „историята ще бъде мила с мен, тъй като аз ще я напиша“. Този цитат се твърди, че идва от една ужасна вечеря за рождения му ден, която той има през 1943 г. с Рузвелт и Сталин.

Подобно на повечето британци, аз съм отгледана в страна, която е завладяна от моралните висоти, страна твърде отдалечена от фалшифицирането, за да комбинира непредубедено новините и историите с пропагандата. Но това наследено възприятие е трудно за балансиране с нашата тенденция да атакуваме всеки, който има различен поглед, дори когато той е базиран на факти. Едно от големите различия между нас и Русия е, че ние не можем да проведем дебати за тяхната история и за ценностите там. Какъв срам би било това за нас да загубим възможността да открием истината.

(Със съкращения, превод Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Страна на мошеници и лъжци, но поне не на подлоги като нашите демократи и евроатлантици и пр.

  2. Поредната „безполезна идиотка“, ако леко перефразираме Ленин, но редакторът толкова е съкратил статията, че не се разбира какво е искала да каже. За наше нещастие успя да доведе страната си до победа в голямата война. Всичко друго са празни приказки.

  3. През 1940 г. чърчил вади късмет, че Хитлер вместо да завземе острова който няма нищо общо с Европа, тръгва, към СССР. Представям си как щеше да се е опулил, със заседнал горещ софийски картоф в гърлото си. Но със самочувствие на стрелян в Дойранската епопея, но не улучен, е обиждал БОГарите най цинично, като вярващ, че ще напише за ингилезите, по голяма история отколкото БОГарската. Да, но Не!!! Знаем, че историята ни се политизира отдавна, и зад този параван се крие образа на един голям българофоб, масов убиец, и военно престъпник на име – чърчил!! Над 2500 старци, жени, и деца са жертвите в София когато той е искал да превърне столицата ни в картофена нива, това не е ли геноцид извършен с маската на антихитлерист. Малко ли са „геройствата му“ в британската империалистическа политика, и за редица трагедии в Европа. И, какъв антихитлерист може да е чърчил??? Когато на всички вече е било ясно, че СССР вече успява във ВСВ, ингилезите през 1943 решават да направят десант над Италия и Франция, че видиш ли Москва как ще властва чак до Пиринеите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.