Митове и пропаганда

Англия страда от когнитивен дисонанс

За повечето от нас (във Великобритания), може би проучванията на Кембридж Аналитика и манипулациите от тяхна страна са оказали влияние при гласуването ни за Брекзит, но когато става дума за пропаганда, филмите на Холивуд са в ход. Бившият редактор на Телеграф, Чарлз Мур, описва филма „Най-тъмния час“, като едно представяне на постиженията на Уинстън Чърчил в преодоляването на най-големият военен конфликт през 1940 г. , но също така и като „превъзходна пропаганда на Брекзит“. Аз бих нарекла тази филмова пропаганда, за чудесен пример за мита, с който обичаме да популяризираме съвременната Великобритания.

Аз преживях наскоро странен когнитивен дисонанс, докато завършвах документален филм за Чърчил. Двама сериозни историци ми казаха, докато търсех с тяхна помощ по-малко популярни епизоди от живота на Чърчил, че те вече са предупредени, че това може да е края на кариерата им, да ги възпрепятства от повишение или да ги изхвърли от академичните среди. За историк като Дейвид Олусога, който посочва сбор от факти за наследството на Чърчил в Бенгалия, Месопотамия или Судан, се смята, че той е направил или най-добрата новинарска история, или най-лошата и непатриотична пародия. Самият Чърчил, разбира се, беше велик гросмайстор на пропагандата. Цитатът, който много често му се приписва е „историята ще бъде мила с мен, тъй като аз ще я напиша“. Този цитат се твърди, че идва от една ужасна вечеря за рождения му ден, която той има през 1943 г. с Рузвелт и Сталин.

Подобно на повечето британци, аз съм отгледана в страна, която е завладяна от моралните висоти, страна твърде отдалечена от фалшифицирането, за да комбинира непредубедено новините и историите с пропагандата. Но това наследено възприятие е трудно за балансиране с нашата тенденция да атакуваме всеки, който има различен поглед, дори когато той е базиран на факти. Едно от големите различия между нас и Русия е, че ние не можем да проведем дебати за тяхната история и за ценностите там. Какъв срам би било това за нас да загубим възможността да открием истината.

(Със съкращения, превод Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле