Мицкоски: Трябва да изчакаме избирането на редовно правителство в България и да започнем диалог с него

Трябва да изчакаме избирането на редовно правителство в България и да започнем диалог с него. Така македонският премиер Християн Мицкоски отхвърли всякаква възможност за преговори с българското служебно правителство, съобщи MakPress

„Изборите в България са насрочени за 27 октомври, дотогава има служебно правителство. След това се надявам, че ще има политическо правителство и се надявам, че с това политическо правителство ще можем да седнем на масата и да намерим съвместно решение, което най-накрая да премахне десетилетната блокада, която имаме като държава в процеса на европейска интеграция“, посочи днес премиерът Християн Мицкоски и добави, че позицията им е принципна – всичко има нужда от двупосочна улица.

„Оставаме ангажирани. Планът за реформи е това, за което говорим днес и е част от дневния ред на ЕС. Продължаваме да работим за пълноправно членство в Европейския съюз, ще решаваме вътрешни проблеми, ще правим реформи. Ние ще завършим това, което зависи от нас, но за съжаление този процес не зависи само от нас, каза Мицкоски в отговор на журналистически въпрос за процеса на конституционни промени на днешната съвместна пресконференция в правителството с министъра по европейските въпроси Орхан Муртезани.

Попитан дали има други креативни решения, ако България не иска да предоговори промените в конституцията, Мицкоски каза, че трябва да изчакаме избирането на политическо правителство в България и да започнем диалог с тях.

„Ние сме съседи и трябва да градим добросъседски отношения. Все пак имаме такъв договор за добросъседство, който трябва да е основата, за да продължим. Допълненията от типа на френското предложение могат да имат още едно допълнение – френско предложение плюс и т.н. Убеден съм, че източната ни съседка, ако види собствения си интерес, ще разбере, че преговорният процес трябва да започне за нас, ако искаме имат едно цяло като Балканите, които ще бъдат част от Европейския съюз. Убеден съм, че там има политици, които искат да видят това“, подчертава Мицкоски.

Той припомни, че македонските граждани са били изправени пред изисквания и унижения като никой друг гражданин, който е част от всички страни, които са били част от Източния блок, когато се приближават към членството в Европейския съюз.

„Близо 20 години сме кандидати за членство в ЕС, а почти 25 години минаха от подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, дори преди някои страни, които сега са членки на ЕС. За съжаление, поради безпринципни искания и заради местни политици, които за сметка на собственото си забогатяване и корупция приеха всичко и всичко, ние не можем да продължим нататък, каза Мицкоски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа