Мицотакис: Имам сериозни опасения относно Северна Македония

Кириакос Мицотакис в публичен дебат с бившия посланик на Съединените щати в Гърция Даниел Спекхард се позова на гръцко-турските отношения, като подчерта, че те са се подобрили през последната година, докато за Северна Македония гръцкият премиер каза, че споразумението от Преспа е международно споразумение, което обвързва съседната държава, съобщава ERT.

Мицотакис заяви, че проблемът на Балканите е, че много често призракът на национализма се появява, когато никой не го очаква и даде за пример Северна Македония

„Днес Северна Македония е член на НАТО, защото Гърция отмени ветото си след Преспанското споразумение, подписано и ратифицирано от предишното правителство. Ние ясно казахме, че това е международен договор, който задължава страната. Уважавахме това и аз го уважавам. Един от основните, ако не и най-фундаменталните, аспекти на това споразумение беше свързан с използването на името Северна Македония erga omnes. И това е нещо, което е много ясно и не подлежи на обсъждане за Гърция. Когато чуя, че новото правителство нарича страната Република Македония в страната, имам сериозни притеснения . И това е тема, която смятам да засегна. Това не е градивно и не помага за европейския път на Северна Македония “, подчерта Мицотакис.

Мицотакис се спря и на кипърския въпрос. Той каза, че се навършват 50 години от турската инвазия в Кипър и отново подчерта необходимостта от резолюция, основана на решенията на Съвета за сигурност на ООН.

Относно войната в Украйна министър-председателят заяви, че от самото начало Гърция е била на страната на своите съюзници и е предложила пълна подкрепа на Украйна.

В същото време Мицотакис посочи, че ЕС е забележително обединен .

„Ние въведохме редица силни действия и всъщност ние бяхме тези, които предоставиха значителен пакет за фискална подкрепа“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа