Мишел Барние: Започваме разговори с британците за бъдещите ни връзки през март

През март ще започнем разговори с британците за бъдещите ни връзки. Това каза в свое изявление в Министерския съвет главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

„По време на тези преговори, които започнаха през юни, българското председателство след това на Испания ще бъде изключително важно. Сложихме край на първия етап от преговорите. Споразумяхме се с Обединеното кралство върху условията на разделянето ни. Една от темите засяга България – темата за положението на гражданите, които живеят и работят във Великобритания. Съвместно с британците постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор, за да може ясно и категорично да бъдат гарантирани правата на всички тези граждани. Всички тези граждани ще разполагат с права, които ще бъдат гарантирани пожизнено. Успяхме да го постигнем по време на преговорите с британците“, заяви Барние.

По думите му са говорили и за европейския бюджет от 2014-2020 г. „Въз основа на това споразумение трябва да подпишем през октомври договора за напускане, трябва да решим какъв ще е преходния период. През март ще започнем разговори с британците за бъдещите ни връзки. Заедно с британците трябва да търгуваме, но при добри условия. Трябва да се развива сътрудничеството в областта на въздухоплаването, правораздаването и стабилността на нашия континент. Благодаря на Бойко Борисов за поетия ангажимент. Мисля, че България е добре подготвена. Основна тема в дневния ред ще бъде продължаването на преговорите с Обединеното кралство“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България