МИ5 заплашва Русия с изолация

Бившият двоен агент се срещал с естонски и чешки колеги

Лондон вини Москва в агресия

Шефът на британското контраразузнаване Андрю Паркър предупреди вчера Русия, че рискува да се превърне в “изолиран парий” заради “целенасоченото” отравяне на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Англия, предаде Ройтерс.

Директорът на спецслужбата отбеляза, че Лондон не искал ескалация на напрежението с Москва, но серията от скорошни агресивни и гибелни действия, режисирани от Кремъл, били неприемливи.

В първата си публична реч извън Великобритания – на среща с негови европейски колеги в Берлин, Паркър подчерта, че Москва се опитва да разруши западните демокрации с посяване и разпространяване на лъжи и обвини Кремъл в “крещящо нарушаване на международните правила” във връзка с атаката срещу Скрипал. Той отбеляза, че Лондон има още по-сериозни доказателства за обвиненията си, но засега няма да ги обявява.

“Руската държава действа с доктрина на медийна манипулация, дезинформация в социалните медии и изопачаване заедно с нови и стари форми на шпионаж и кибератаки на високо равнище, военна сила и престъпен бандитизъм. Всичко това днес наричаме хибридна заплаха”, изтъкна Паркър и призова за “хвърляне на светлина през мъглата на лъжи на руската пропагандна машина”.

Лондон е уверен във вината на Кремъл в случая “Скрипал”, но в Москва категорично отричат това и смятат изказвания, като това на Паркър, за отвличане на вниманието от липсата на доказателства и резултати в разследването.

В същото време в. “Ню Йорк таймс” съобщи, че Сергей Скрипал, осъден за шпионаж в полза на Великобритания и по-късно помилван, през 2016 г. е посетил Естония, където тайно се е срещал с представители на местните служби.

Чешкият сайт “Респект” пък твърди, че експолковникът през 2012 г. е бил в Прага. Там, а по-късно в Лондон, се е срещал с чешки разузнавачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия