Млади семейства търсят апартаменти с две спални

Сега е много подходящо време за покупка на жилище.

15% самоучастие за сделки в голям град

Covid-19 изчисти пазара от несигурни купувачи

Бърз подпис, след по-малко огледи

Профилът на най-честите купувачи на имоти в големите градове е млади семейства, над 25-годишни, често с деца, които търсят жилище от около 80 кв. метра, с две спални. Доходите им са стабилни, взимат над средната заплата за страната. Това са добрите клиенти за банките, коментира Анна Димитрова, собственик на агенция за имоти в Пловдив.

Купувачите на пазара търсят предимно имоти, в които самите те да живеят. Семействата, които търсят ново жилище, често се разширяват от двустаен към тристаен апартамент. След дългото стоене вкъщи те са разбрали, че им е необходимо по просторен и уютен дом. Някои от тях продават старото си по-малко жилище, за да осигурят необходимите средства за новия апартамент, а други го запазват за децата си.

“Периодът е изключително подходящ за покупка на жилище, лихвите на банките са на историческо ниски нива и то от доста дълго време”, коментира Даниела Иванова, банков експерт, като допълни, че се наблюдава тенденция самоучастието на купувачите да е около 15% от цената на имота. След разпространението на Covid-19 на пазара излязоха купувачи със спестени средства, което доведе до леко увеличение на размера на самоучастието при сделките. Но дори и хората, които имат в брой цялата необходима сума за имота, често взимат кредити, за да не пипат спестените средства. Клиентите, които са решили да купят имот, не се отказват и по време на пандемията, коментират брокери.

На пазара на имоти има силна динамика. Не може да се говори за застой или намаляване на цените на жилищата, а напротив, пазарът стана по-подреден, много по-малко време отнема на брокерите да ходят на огледи с клиенти, тъй като решенията за покупка се взимат за по-кратък период за време. Това е така, защото купувачите са мотивирани и сериозни. Така описват отражението на Covid-19 върху пазара на имоти в големите градове у нас брокери на имоти. Купувачите обикновено разглеждат подробно офертите за имотите в интернет. След това ходят за огледи само на жилища, които са им харесали и отговарят на изискванията им. С така подготвени купувами се стига по-бързо до финализиране на сделката.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти