Многохилядно шествие с 300-метровия национален флаг ще премине на 3 март в Стара Загора

DCIM100MEDIADJI_0070.JPG

На националния празник на България – 3 март, за пета поредна година, старозагорци и гости на града ще тръгнат по пътя на свободата с шествието, което ще пренесе 300-метровия трибагреник до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Тържествата ще започват с Божествена света литургия, която ще бъде отслужена в Катедралния храм „Свети Николай“. От 10:30 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Ритуалът за издигане на националното знаме пред сградата на Общината ще се състои в 11:00 часа. Половин час по-късно оттам ще тръгне паметното шествие „За свободата… Да развеем българското знаме“, което ще премине по бул. „Цар Симеон Велики“. В него и тази година ще се включат военният оркестър на Втора механизирана бригада, ученически оркестри и Общинският духов оркестър, които ще свирят на определени места по маршрута. Общината ще подари 1000 знамена на участници в шествието.

В 12:00 часа е финалът на шествието и издигане на националното знаме на мемориала „Бранителите на Стара Загора“.

За пръв път пред старозагорци ще бъде показан спектакълът „Докосни древността“ на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“ с участието на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, народни читалища от община Стара Загора, Национално дружество „Традиция“ и Българска федерация на любители на историческото оръжие „Поп Минчо Кънчев”.

От 16:00 часа в парк „Артилерийски“ тържествата продължават с националната инициатива „Пробуждане с хоро“ с участието на Народно читалище „Настроение 2017“ и фолклорни клубове от Стара Загора.

Празничният концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ започва в 18:00 часа на площада пред Общината.

Час по-късно ще бъде проведена и тържествена заря-проверка с празнични илюминации.

Регионалният исторически музей ще отвори безплатно врати за посетители 3 март от 10:00 до 18:00 часа. Предвидени са демонстрация на оръжие от Руско-турската освободителна война 1877/78 г. и образци на опълченски униформи, специализирана беседа на тема „Повторното освобождение на Стара Загора на 13 януари 1878 г.” и тематична викторина с награди.

По повод 3 март от Общината ще поставят по автобусните спирки винили със снимки на различни артефакти, отразяващи историята на Стара Загора от неолита до наши дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони