Мобилни екипи в областните градове съдействат за получаване на достъп до "Е-здраве"

Снимка: ezdrave

Днес и утре мобилни здравни екипи във всички областни градове ще съдействат на хората да получат достъп до пациентското си досие през мобилния телефон.

Това ще се случва в паркове и търговски центрове от 10 до 16 часа. Доброволци на БЧК ще раздават информационни брошури за ползите от преглеждането на досието, съобщава БНР.

За да има достъп до телефона до пациентското си досие, човек трябва да разполага със смартфон, на който да се изтегли приложението "Е-здраве".

 Сдвояването на телефона с базата от здравни данни не може да се лучи от вкъщи, а само на място - в пункт или в офис на Здравната каса, РЗИ, "Информационно обслужване".

Чрез мобилното приложение се вижда ограничен обем от информация за прегледи, изследвания и имунизации, направени от 2021 година насам. По-подробни данни за здравословното ни състояние има в пациентското досие в базата на Здравната каса. Най-лесният достъп до него е чрез ПИК от НАП.

И в Ловеч служители на Регионалната здравна инспекция ще обясняват на граждани как да получат достъп до досиетата.

Изнесеният офис на РЗИ ще е разположен пред сградата на областната администрация и ще работи от 10:00 ч. до 15:00 ч. Чрез  достъп до електронното здравно досие на гражданите ще бъде осигурен и достъп до Националната здравна информационна система, поясни директорът на ловешката здравна инспекция д-р Росица Милчева.

"Ще могат да си следят прегледи, изследвания, консултации, всичко което  се качва в националната здравна система. Гражданите трябва да носят лична карта и мобилен телефон с интернет. Процесът ще отнеме няколко минути, за да получат достъпа", каза още д-р Милчева.

Тя допълни, че  процеса се извършва и в РЗИ всеки работен ден от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве