Могерини: Очаквам Северна Македония и Албания да започнат преговори с ЕС през юни

Очаквам Северна Македония и Албания да започнат преговори през юни, заяви върховният представител за външната политика и сигурността Федердика Могерини по време на заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент, цитирана от Mkd.mk.

„Балканите са в Европа, когато погледнете картата на Европа“, заяви Могерини.

„Когато погледнете картата на Европа, ще видите, че Балканите са в Европа. Затова, вместо термина разширяване, бих предпочелa отново да обединя Балканите с Европа”, каза тя, добавяйки, че с последователни действия ЕС би могъл да извлече максимума от своето влияние.

Могерини подчерта, че Брюксел ще допусне „стратегическа грешка“ и ще прояви „късогледство“, ако през юни не вземе решение за започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания към Общността.

Тя призова ЕС да започне нови и да ускори вече отворените преговори за присъединяване на страните от Западните Балкани. „Считам, че е необходимо да се ускорят и да се инвестира сериозно в преговорите за присъединяване още от страните от Западните Балкани, както и силното ни партньорство с тези, които все още не са страни-кандидатки“, категорична бе Могерини.

Тя отново похвали споразумението, постигнато между Македония и Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа