Комплекс с жилища, офис сгради и хотел издигат до пивоварнаница „Каменица”

Избрани са инвеститорите за останалата част от терена на „Каменица“ АД в град Пловдив

Преди няколко дни бе сключен окончателен договор за продажбата на останалата част от терена на „Каменица“ АД в град Пловдив в общ размер на около 30 500 квадратни метра. Купувачи и инвеститори в проекта са фирмите „Си Инвестмънт“ АД и „ЕС АЙ Дивелопмънт“ ЕООД, които ще придобият новообособените части от терена. Сделката е осъществена с посредничеството на една от най-големите консултантски компании за бизнес имоти − Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България, с над 10-годишен опит на пазара.

kamenitza_01-web

kamenitza_02web Предвижда се върху останалата част от терена да бъде изграден модерен комплекс, включващ съвременни офисни и жилищни площи, хотел, спортен център с фитнес, закрит плувен басейн, детска градина, търговски обекти и обширно парково пространство. Така планираният комплекс не само ще допълни по най-добрия начин концепцията на „Пивоварница Каменица“, но и ще допринесе за по-нататъшното благоустрояване и развитие на града. Изграждането на новия комплекс „Каменица“ ще протече поетапно, като се предвижда целият проект да бъде окончателно завършен през 2023 година. Очакванията са, че строителството ще започне през 2018 г. с изграждането на офис сградите, жилищния комплекс и спортния център. Едновременно със строителството ще тече и оформянето на парковото и площадното пространство в сърцето на комплекса. Целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места.

Проектът на инвеститорите ще носи емблематичното име „Каменица“ като символ на това, че първата бира на България винаги е задавала стандартите и винаги е била „в крак с времето“. Главен проектант на комплекса ще бъде английската компания Stephen George Architects, а основна финансираща институция на проекта е „Уникредит Булбанк“ АД. С реализирането на новия комплекс ще бъдат разкрити повече от 500 нови работни места.

„Процесът по избор на инвеститор продължи повече от две години, тъй като вложихме много усилия, грижа и внимание в подбора на най-подходящия партньор. Търсехме добросъвестен стопанин и достоен съсед, който да развие терена с отношение и ясна визия за бъдещето на града. В избраните инвеститори видяхме желанието за разгръщане на пълния потенциал на имота, стремеж за предоставяне на съвременни и модерни решения, както и готовност да реализират концепция, която да е най-благоприятна за пловдивчани и бъдещия облик на града. Вярваме, че заедно с „Пивоварница Каменица“ новият комплекс ще бъде едно модерно, уютно и красиво място за пловдивчани и гостите на града“, заяви Димо Димов, генерален директор на „Каменица“ АД.

„Приехме поверения ни от „Каменица“ АД ангажимент не само като професионално предизвикателство, но и като възможност да дадем своя принос за реализацията на един важен проект за Пловдив и неговите жители. Сделката беше съпроводена от изключително тежък процес по подбор на нови инвеститори и строги критерии, поставени от собствениците на имота „Каменица“ АД. Вярваме, че районът ще се развие по най-благоприятния начин за пловдивчани, като същевременно ще запази връзката между историята и бъдещето на тази част на града“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton, консултант по сделката.

Както вече обяви, „Каменица“ АД запазва като своя собственост 3 500 кв. метра от общата площ, върху която ще бъде изграден мултифункционалният комплекс „Пивоварница Каменица“. Строителството на самата Пивоварница ще започне през месец септември и се очаква да приключи и да отвори врати през 2018 г. В изграждането на комплекса ще бъдат вложени около 2 милиона евро и ще бъдат разкрити около 50 нови работни места.

Коментари

Задължително поле