„Моето море“ на Иво Узунов украси парламента

Морето остава постоянна тема за твореца от Балчик.

Тематична изложба представи 23 картини с морски пейзажи

Художникът има повече от 40 самостоятелни изложби за 35 години

Организатор е на няколко пленера с благотворителна цел

Тематична изложба “Моето море” на художника-маринист Иво Узунов от Варна бе открита в Народното събрание.

Експозицията представя 23 картини с морски пейзажи, които разкриват специфичната чувствителност и изящност, както и характерния творчески почерк на автора.

Иво Узунов е роден в Тервел, а детството си е прекарал в на морския бряг - в Балчик. Изложбата бе открита от доц. Йосиф Аврамов от Нов Български университет, колекционер и меценат, който представи творческия и жизнен път на автора.

В Балчик Иво Узунов започва да рисува от ранна детска възраст и морето остава негова постоянна тема за творчество и досега. Понастоящем живее и твори във Варна. Той е завършил ветеринарна медицина, но никога не е работил като ветеринарен лекар. От 35 години той усилено твори и е художник-маринист по призвание.

Иво Узунов има осъществени над 40 самостоятелни изложби. В биографията му се открояват участия в редица международни пленери. Негови творби са притежание на редица галерии у нас и в чужбина, както и на множество видни български и чуждестранни колекционери.

Някои от по-значителните самостоятелни изложби на художника са: в гр. Констанца, Румъния, в Истанбул, Турция, в Букурещ, Румъния; в София в мраморното фоайе на БТПП, както и в Централно управление на БАН, в Перник; в Силистра; в частна галерия, в София; в Стара Загора, в галерия “Тихото гнездо”, Двореца в гр. Балчик; в галерия. “Сердика” - София и в Ботаническа градина - Балчик, както и в галерия Сигна, гр. Пловдив.

Основоположник и организатор е на няколко пленера с благотворителна цел: 2017 “Луди в рая 1” Бялата лагуна; 2018 “Луди в рая 3” Двореца - Балчик и 2019”, Луди в рая 4” Фар - Шабла. Иво Узунов притежава собствен сайт, както и група в една от социалните мрежи и обикновено след по-малко от един час, щом постави в тях снимка на своя нова картина, то тя намира купувач.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства