Молдовец уби с нож варненец, ударил го с чук

Молдовецът Анатоли Морари първоначално бе задържан под стража за умишлено убийство.

Свада след купон завършва със смърт

Чужденецът се размина с 3 години и половина затвор, съдът прие, че се е отбранявал

Две инстанции сочат убийството като умишлено

Неведоми са пределите на неизбежната отбрана. Различни съдебни състави тълкуват всеки случай по своему, включително и когато се е стигнало до смърт. Произнасят се ефективни присъди за дълъг срок, които после се заменят от по-малки, понякога се стига до условни наказания и дори до оневиняване, докато дойде последната дума на Върховния касационен съд (ВКС). Нещо подобно става и с едно дело срещу гражданин на Молдова, който живее на квартира във Варна и при свада убива неканен гост.

Чужденецът Анатоли Морари пристига в България през 2002 г., когато е още 16-годишен ученик, после става студент във варненски университет и остава да живее в морската столица. Работи, няма криминално досие. През есента на 2019 г. е вече 33-годишен и живее на квартира на ул. „Хан Тервел“ със своя приятел Д. Д. След края на туристическия сезон е безработен. На 21 ноември вечерта в квартирата им имало купон и други двама приятели остават да пренощуват в жилището. Единият настанили при Анатоли в едната стая, а домакинът Д.Д. и другият легнали в хола.

Призори на 22 ноември в дома неочаквано пристигнал Николай Николов, който предишният месец излязъл от затвора. С него била и приятелката му С. Д. Двамата търсели домакина Д., който им отворил и тримата отишли в хола. Там Николай видял спящия гост, с когото имали стари разправии, защото той закачал приятелката му, докато бил в затвора. Въпреки, че Д. Д. се опитвал да го спре, Николай започнал да удря мъжа, докато се събуди, забил горящата си цигара в лицето му. Човекът ужасено започнал да вика за помощ, крещели и Николай, и приятелката му С.

Виковете събудили Анатоли, който влязъл в хола и видял как Николай тормози госта, а съквартиранта Д. не може да го спре. Молдовецът не познавал насилника, но бил чувал за него от Д., че е гадняр. Преди да влезе в затвора имало случай, при който Николай се разбеснял и потрошил покъщнината в предишната квартира на Д.

Анатоли се развикал на Николай и приятелката му веднага да се махат от дома му. За да е по убедителен, грабнал и кухненския нож. Неканеният гост се вбесил и започнал да го провокира с резки движения. Но все пак и той, и приятелката му С.Д. започнали да отстъпват в коридора към изхода. В антрето Николай видял оставен малък дърводелски чук, грабнал и казал подигравателно на Анатоли, че сега двамата са въоръжени със сърп и чук.

В този момент, вместо неканените гости да излязат през вратата и да си тръгнат и цялата сцена да свърши. Николай направил рязко крачка напред и ударил Антоли с чука в гърдите, той го наръгал веднъж с ножа, но успял да замахне и за втори удар, но по-слабо, защото върху него му се хвърлила С.Д., обвила си ръцете около врата му и започнала да го души. Нея Анатоли порязал в крака и тя го пуснала.

Николай бил откаран в болница, но едната от раните му била в белия дроб, от нея загубил много кръв и издъхнал още същия ден.

Тежко раненият Николай е натоварен в линейка и откаран в болница, където издъхнал същия ден.

"Дори не познавах човека, намушках го при самозащита. Не съм имал намерение да го убивам“, разкайва се Анатоли пред Варненския окръжен съд. Първата инстанция обаче го признава за виновен за умишлено убийство. Присъдата е 12 години затвор. Защитата на молдовеца обжалва и Варненският апелативен съд потвърждава заключението за умишлено убийство, но намалява на 10 г. затвор наказанието на Анатоли заради множеството смекчаващи вината му обстоятелства.

Миналата година делото стига до Върховен касационен съд (ВКС) и там магистратите са категорични – случаят във Варна е превишаване на пределите на неизбежна отбрана, а не умишлено убийство. Присъдата на Анатоли Морари от 10 г. е намалена на 3 г. и 6 месеца затвор.

В мотивите си съставът на ВКС подчертава безспорните факти: молдовецът е бил нападнат в дома му от непознатия и приятелката му, не той е предизвикал насилието, а е бил ударен с чук, преди да отвърне на агресията. Възможно е било Морари да бъде оправдан напълно, или да се размине с условна присъда, но на везните на ВКС натежало заключението на съдебнопсихиатричната експертиза, че молдовецът има склонност да реагира гневно и враждебно. Затова той получава ниската присъда, част от която вече е бил прекарал по арестите и ако още не излязъл от затвора, ще излезе скоро.

Подставено лице 5 години преди убийството

Подозират Анатоли за връзки с трафиканти на кокаин

Полицай разглежда кашоните с лайм от Колумбия, в които е бил импрегниран кокаин.

На 31 януари 2000 г. в складовите бази на две фирми за внос на цитрусови плодове полицията залавя 6600 кашона с лайм и ананаси от Колумбия. Стоката пристига с два ТИР-а от пристанище в Гърция, а картонените опаковки са импрегнирани с около 500 кг кокаин. Спецполицаите тръгват по следите на доставчиците и попадат на името на молдовеца Анатоли Морари, който живее във Варна.

Оказва се, че от 2014 до 2016 г. на чужденеца е прехвърлена фирмата „Амко- Антикорозионна защита“, чийто собственик е П.П., задържан като един от организаторите на наркотрафика. По случая са арестувани общо 18 души в Колумбия, Испания и Нидерландия. Срещу Морари обаче няма повдигнати обвинения, тъй като е доказано, че в онзи период той е бил използван само като подставено лице, без да участва в някакво престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право