Монтират в Бургас десет метални гнезда за бял щъркел

Предложението е на съветници от морския град

Десет метални гнезда за бял щъркел ще бъдат изработени и монтирани в Бургас. Местата, където ще бъдат поставени ще бъдат определени от Регионалния исторически музей, Българско дружество за защита на птиците и Регионална Инспекция по околната среда и водите.

Предложението е на общинските съветници от ГЕРБ - Тодор Колев, Стефан Колев, Калояна Живкова и председателят на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и храни д-р Георги Митев. Вносителите залагат като краен срок на изпълнение 8 април т.г. Докладната им записка предстои да бъде разгледана на сесията на местния парламент, която ще се проведе в края на март. Ако бъде приета, Община Бургас ще трябва да изгради и постави гнездата.

Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастие и късмет на дома и селото, където гнезди. Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най – чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората.

Съветниците прилагат становище от доц. д-р Светла Далкачиева, която обръща внимание, че според последното национално преброяване на белия щъркел от 2015 г. на територията на община Бургас има 61 гнезда.

Много от тях са рискови, защото са разположени върху електрически стълбове , сухи дървета, комини и т.н. Затова специалистите препоръчват монтирането на изкуствени гнездови платформи. Те предпазват гнездата на птиците от една страна, а от друга привличат нови двойки да гнездят в района.

Доц. Далакчиева отбелязва, че най-подходящо е гнездовите платформи да се поставят в близост до вече съществуващо гнездо.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони