МОН: Задача №7 от матурата по БЕЛ ще носи 1 точка на всички зрелостници

Предизвикалата бурни дебати в последните дни 7-ма задача от матурата по български език и литература няма да се зачита при определянето на крайния резултат от изпита, са решили от МОН. Тя ще носи една точка за всички зрелостници.

"Съвсем отговорното ни решение е 7-ма задача да не се зачита в изпитния вариант", обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в министерството.

Изречението „Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия“ предизвика остри полемики и дори дали той е коректно формулиран.

„От понеделник има един спорен въпрос - номер 7, в изпитния вариант на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Той предизвика сериозна обществена полемика, сутринта се събрахме всички, които по една или друга причина, са отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити“, обясни Таня Михайлова. „Тъй като има спорен момент и ще има усещане у зрелостните за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация“, посочи тя.

След като има условия за притеснение, двусмислие, това означава, че задачата ще получи точките, които носи. В случая тя носи 1 точка. Приема се, че 7-ма задача е част от 30-те точки“, каза Таня Михайлова и още веднъж подчерта, че граматична грешка в подусловие Б, което е посочено като верен отговор, няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование