МОН и БАН в спор за задача от матурата по БЕЛ за 12 клас

Снимка: МОН; Архив

Родители алармираха за грешка в задача №7 от вчерашната матура по български език и литература за 12 клас. При задача №7 учениците трябваше да изберат в кое от 4 изброени изречения няма граматическа грешка. Три от тях са очевидно грешни. Изречението в пример Б обаче, според МОН, е правилно, а според много експерти, родители и ученици има грешка, информира БНР. 

„Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия“, гласи изречението.

Експертите твърдят, че в това изречение думата „комисия“ трябва да бъде членувана.

Пред националното радио експертът по български език в Министерството на образованието и науката Александър Трингов коментира: „В това изречение категорично няма граматична грешка, тъй като няма нарушено граматично правило. Твърдението, че е допусната грешка, трябва да бъде подплатено с посочване на конкретно граматично правило, което в това изречение е нарушено“.

Илияна Кунева от Института по български език на БАН каза от своя страна:

„Имаме своите съображения да твърдим, че има нещо притеснително в тази задача. Повечето хора така разсъждават, че когато тази дума е употребена в нечленуваната си форма, значи, че става дума за „някаква комисия“. Тук този смисъл, който се задава с нечленуваната форма, точно това го кара, за повечето хора, да звучи неестествено, не звучи добре. А в самото изречение става дума за много конкретна ситуация. В такова изречение, по този начин формулирано -  „Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисията“, би звучало и граматично, и естествено и не би предизвикало такива притеснения. Такива изречения, които биха предизвикали някакво такова вълнение, по-добре да бъдат по такъв начин написани, че да няма съмнение за нито една дума или форма, особено когато се посочва за верен отговор. Намираме за притеснително това, че отговор Б е посочен за верен отговор“.

Трингов обаче заяви, че не приема довод като "това изречение не звучи добре". Той отново повтори, че изречението е граматически правилно и не смята, че точката от тази задача трябва да бъде отнета за всички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование