Море в Гърция и Турция за ваканция 2020

Гърция традиционно е сред най-привлекателните задгранични туристически дестинации за българите.

Разделят чадърите с въжета

Премахват шведската маса в хотелите

Съседите искат здравен паспорт

Българите масово очакват края на извънредното положение и отварянето на границите в Европа, за да планират лятната си отпуска в чужбина. Заради страха от разпространение на пандемията, изчерпани отпуски, загубени работни места и намалени възнаграждения обаче през тази година броят на почиващите зад граница ще бъде по-малък от обичайното, прогнозират експерти. Все пак всички, които са свикнали да почиват в Гърция или Турция отново ще потърсят възможности за това.

Съседите вече обявиха мерки за отваряне на хотелите, така че да гарантират сигурността на гостите. В Гърция, която през миналата година е посетена от почти 1,5 млн. българи, обмислят въвеждането на здравен паспорт, който да гарантира, че туристите не са заразени с коронавируса. Дали това ще стане все още не е ясно. Турция, която също е сред най-посещаваните от българи дестинации и до която през миналата година са реализирани 1,6 млн. пътувания обяви, че се отказва от шведските маси в хотелите и ще издава сертификати за чисти от заразата курорти.

В най-засегнатите от пандемията в Европа страни Италия и Испания през миналата година са почивали съответно 243 хил. и 193 хил. българи. За да привлекат туристи и през това лято италиански курорти обявиха, че ще предложат на своите гости антивирусни плажове, а чадърите ще бъдат разделени с въжета, за да се спазва дистанция между плажуващите. Броят на чадърите ще бъде намален с една трета, за да бъдат разположени на по-голямо разстояние.

Достъпът до плажовете в Испания лято няма да бъде забранен, но отново при правила за спазване на социална дистанция. И докато част от българите са категорични, че първото нещо, което ще направят след разхлабване на мерките е да си купят самолетен билет, то други смятат, че биха си позволили само кратък уикенд при съседите или на родното море. Хората масово искат от туроператорите да им върнати парите за направени преди кризата летни резервации, и ако приемат ваучери държат да са за 2021 г., обясниха от бранша.

 

Шезлонгите ще са безплатни

Тръгваме на плаж у нас от 1 юли

Предлагат ваучери за 210 лв.

Наталия Малчева

] Николина Ангелкова
Николина Ангелкова

От 1 юли българите ще могат да ходят на плаж и летни почивки край морето. Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че се очаква тогава да бъде открит летният сезон. Секторът разчитат на вътрешния туризъм, който да спаси бизнеса от фалити. За да привлекат родните туристи, вече се обсъжда на кои плажове чадърите и шезлонгите да са безплатни или таксата да е минимална. Работим и по мярка за даване на ваучери за почивки у нас, каза Ангелкова. В парламента е внесено предложение всеки, който е плащал поне 12 месеца осигуровки през последната година и половина, да получи ваучер за 210 лв. за почивка у нас.

 

Подготвят общи правила за сектора

20% от антикризисните пари на ЕС за туризма

Работи се по създаване на единни правила в ЕС за поетапно отваряне на границите и работа на хотелите и ресторантите, каза Николина Ангелкова.

Поне 20% от парите, които ще бъдат част от Възстановителния план на ЕС за излизане на държавите от кризата след пандемията, да отиват директно за туристическия сектор. Това са обсъждали на онлайн среща ресорните министри от ЕС.

Идеята е всяка фирма от сектора да има достъп до тези средства, уточни българският министър на туризма Николина Ангелкова.

Предложено е и създаването на компенсационен фонд, който да осигури ликвидност на туроператорите в ЕС, да предотврати фалити в сектора, но и да защити потребителите.

Идеята е да се разкъса затвореният кръг от задължения между различните доставчици и клиентите.

По време на срещата е предложено да се направят и по-гъвкави визовите режими за граждани на страни извън ЕС, така че да се подпомогне най-засегнатият от кризата сектор.

 

Атина решава утре кой да влиза в страната

На Бяло море ще носят закуската в стаята

Рецепциите със стъклени прегради

Атина,

Бойка Атанасова, наш кореспондент

] Гръцките ресторанти може да отворят, но между масите трябва да има разстояние и да са с монтирани стъклени прегради.
Гръцките ресторанти може да отворят, но между масите трябва да има разстояние и да са с монтирани стъклени прегради.

Туристическите двигатели са подготвени с пълна сила за стартиране на сезона в Гърция, съобщи министър на туризма Харис Теохарис. Предвижда се поетапно отваряне на хотелите при нови правила заради коронавируса. Първи ще отворят целогодишните, а след тях и сезонните хотели. Гръцкото правителство предлага хотелите в страната да отворят от юли, за да се спаси част от туристическия сезон, който е основен поминък на гърците.

Очаква се още и стимулиране на вътрешния туризъм, както и привличане на туристи от съседните балкански страни. Вътрешният туризъм представлява по-малко от 10% от общите приходи, затова правителството обмисля редица мерки за неговото засилване. В този контекст се очаква да бъде създадена нова програма за субсидиране на почивки за гръцки туристи.

Като цяло препълнените басейни, плажни ивици, туристически автобуси и минибарове в хотелите остават в миналото. Закуските в хотелите ще стават с обслужване по стаите, като туристите ще избират от каталог предпочитанията си. Стъклени прегради ще бъдат поставени на рецепция и ресторанти. По плажовете ще се спазва задължителна дистанция между плажуващите. " Brand Гърция” трябва да бъде запазена като своевременно са взети всички необходими мерки за намаляване на разпространението на вируса. За да спаси сезона гръцкото правителство предложи въвеждане на европейски здравен сертификат, с който европейските туристи да влизат в страната. Обсъжда се варианта и за въвеждане на кръвни тестове, за туристите. В момента се провеждат консултации с ЕС за уточняване на процедурата, но най-голямото предизвикателство за зависимата от туризма страна ще бъде да определи кой ще може да влезе в Гърция и как, което ще стане ясно утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм