Море, митове, острови и сладък живот в Егейска Турция

Гледка към Кунда от морето

Приключения и наслаждения с вкус към древността

Бозджаада предлага гледки, вкусна храна и разкошно вино

Древният град Троя носи усещане за епичност 

Старата архитектура в Кунда е покана за урок по история

Човек винаги се връща зареден и способен да се гмурне в обществото

Всичко, което пътешественикът може да пожелае в един хилядолетен град

Може да се потопят в богатата митология на Троянската война в новия музей

Един от най-разкошните близки до България маршрути е този през красотите на Егейска Турция. На няколко часа с кола от Истнбул пред погледа на човек се разкриват напоени с история антични места, които предлагат възможност за превключване на режим “сладък и бавен живот”, извън строгите параметри на работното и забързано ежедневие, което понякога може да “претовари системата”.

В такива моменти е време за рестарт и бягство от бремето на делничната грижа. Те, грижите, ще са тук и като се върнем. Но след качествени задгранични авантюри човек винаги се връща зареден и способен да се гмурне в обществото с повече енергия и жажда за живот.

Пътуването към дестинациите на Егейска Турция винаги може да получи подобаваща отправна точка - Истанбул. Столицата на три империи, разположеина на два континента и предлагаща изобилие от всичко, което пътешественикът може да пожелае в един хилядолетен град.

От величествената естетика на “Света София” и чара на малките стари улички, до модерните места за отдих и вдъхновение на новото пристанище “Галатапорт” - няма никакво съмнение, че “край Босфора шум се вдига”.

Гледки от кула “Галата”, пазар сред човешкото море на улица “Истиклял”, гастрономически екстази в ресторанти от различен калибър, разглеждане на древни храмове и останки на антични цивилизации - Истанбул определено е правилната отправна точка към едно Егейско приключение в Турция.

Подобно пътешествие несъмнено може да премине през древния град Троя. Огромен дървен кон посреща посетителите, които може да се потопят в богатата митология на Троянската война в новия музей, посветен на древната цивилизация. Веднага в съзнанието изплуват и кадри от холивудския епос “Троя”, превърнал се в мегахит в България преди повече от две десетилетия.

Всъщност, прочутият вече Троянски кон, изработен от екипа на филма и използван в кадрите на блокбастгъра, се намира в града Чанаккале, разположен стратегически на азиатския бряг на пролива Дарданели.

Дървеният кон пък в самия древен град Троя има различен дизайн. Той е на входа на мястото с историческите останки, които свидетелстват за няколко периода и исторически пластове от троянската цивилизация. Хилядолетните камъни носят отпечатъка на конфликти, градеж, разрушение, велики философски идеи, древни дебати, сблъсъци между воини, мисловни полети на поети и артисти, подвизи на изследователи.

И така скоро се стига до турския остров Бозджаада, разположен в северната част на Бяло море, във вилаета Чанаккале, Турция. Островът е разположен срещу Троада в Мала Азия на юг от входа на Дарданелите. Бозджаада и съседният по-голям остров Гьокчеада са двата големи егейски острови, които остават в рамките на Турция след разпадането на Османската империя.

Островът има население от около 2500 души. Основното препитание на жителите на тук се осигурява от туризъм риболовство. Бозджаада от векове е известен и със своето грозде и първокачествени вина.

Тук храната е великолепна. Ресторантите носят онова незаменимо средиземноморско усещане за сладък живот. Морските деликатеси може да се комбинират с превъзходни вина или пък с анасонови изкушения. А защо не и със студена бира по обяд. Тук времето тече бавно и ви предразполага за красиви разходки и философска отмара. Лъкатушещите улички и приветливите бели фасади на историческите къщи са покана за приключение.

Замъкът на острова глед към пристанището и внушава усещане за история. Масивната постройка представлява и задължителна туристическа атракция. От крепостните стени може да хвърлите поглед към малките цветни къщички, пръснати по хълмистия релеф.

Островът привлича хора за преходи, каране на велосипеди и кайт сърф. Това парче земя има над три хиляди години история, преплела митове и факти, разказвана над чаша вкусно вино.

Приключението продължава с посещение на Айвалък и остров Кунда - егейски перли, които поставят съзнанието в настроение за посрещане на романтични златни залези.

Кунда, наричан още остров Алибей, е близо до брега на Айвалък, между Чанаккале и Измир. Мост свързва този острово с града. Красотата на мястото е трудна за описване - трябва да се види и изживее.

Старата архитектура в Кунда е покана за урок по история, но не скучен и дидактичен, а научен под формата на разговор и на маса. А масите тук са пълни с качество.

Като цяло кухнята в Егейска Турция не е за изпускане - една вкусна и вълшебна вселена от зехтин, зеленчуци, риби, морски дарове, над петдесет вида сирена, хлябове, пилешки бульон и всевъзможни месни деликатеси. Светът на подправките е пищен и привлекателен. Сетивата се изострят, жаждата за живот кара човек да пожелае още и още... Да достигне вълнуващия хоризонт на хармонията. И винаги до остави нещо за следващия път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл