На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

Премиерът Борисов разговаря с престолонаследника на Абу Даби

Предупреждение за обилни снеговалежи в 19 области утре

Ваксината БЦЖ – бариера пред COVID-19 Имунизацията срещу туберкулоза намалява заразяване и смъртност

Принцът на Монако пребори коронавируса

„Турски поток“ стигна до сушата “Синьо гориво” потича по тръбите в края на 2019 г.

Завърши работата по създаването на газопроводната система в Черно море

Вероятно ще минава през България, Сърбия и Унгария

Морската и сухоземната част на газопровода “Турски поток” са съединени, съобщиха от компанията оператор на проекта. В съобщението се отбелязва, че този акт символизира “завършването на целия комплекс от работи по създаването на газопроводната система в Черно море”. Газопроводът “Турски поток” има две тръби, всяка с капацитет от 15,75 милиарда куб.м. газ. Той свързва Русия и Турция по дъното на Черно море, като прави транзита през Украйна излишен. Първата отсечка ще доставя “синьо гориво” за Турция. Очаква се газът по нея да почете в края на 2019 г.

Втората тръба трябва да снабдява Балканите и страните от Централна Европа, като крайната точка е газовият хъб Баумгартен в Австрия. Най-вероятно тя ще премине през територията на България, Сърбия и Унгария. Другият вариант е тръбата да мине през Гърция и оттам за Италия, но за момента той изглежда по-малко вероятен.

Доставките на синьо гориво за България и Сърбия през “Турски поток” ще започнат през 2020 г., за Унгария – през 2021 г., за Словакия – през втората половина на 2022 г. Това ще позволи на “Газпром” от 2022 г. да прекрати транзита през Украйна.

Необходимите средства за изграждане на продължението на “Турски поток” през територията на България ще бъдат инвестирани от българския оператор “Булгартрансгаз” при стриктно спазване на Закона за обществените поръчки. Общият размер на инвестицията се очаква да бъде около 2,8 млрд. лв. Руската държавна компания “Газпром” обяви, че ще строи самостоятелно газопровода в Сърбия, проектиран да пренася газ от българската до унгарската граница като продължение на проекта “Турски поток”. Причината е, че в Сърбия не действат правилата на ЕС за Третия енергиен пакет, поради което “Газпром” може да се окаже възложител, изпълнител, собственик и оператор на тръбата, както и да бъде собственик на пренасяното по нея гориво.

 

Предварителни разчети

Печалбата ни ще бъде над 4,3 млрд. лв.

Предварителни разчети на енергийното министерство показват, че печалбата ни от преминаване на “Турски поток” през България за 20 години ще бъде над 4,3 млрд. лв.

Инфраструктурното обезпечаване на “Турски поток” у нас изисква да се изградят първите 11 км на българска територия от турската граница до компресорна станция “Странджа”. Има налична инфраструктура от 151 км, която може да бъде използвана, но трябва да бъдат изградени още 484 км до българо-сръбската граница, както и две компресорни станции (КС). Близо до сегашната КС “Провадия”, ще бъде построена КС “Нова Провадия”, от която до границата със Сърбия в посока Зайчар ще бъдат монтирани тръби с диаметър 1200 мм. До границата със Сърбия ще се построи нова КС “Расово”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (31)

 1. Браво на Турция!!! Велика държава с велики дела. Нито ЕС ,нито САЩ успяха да предотвратят строежа на „Турски поток“.Турчинът си държи на думата, при него винаги „ДА“ е ДА и „НЕ“ -НЕ. Сега от Север ще зяпат и ще искат синьо гориво от Турция. Друго е да си син на Велика Империя и Велик народ като ТУРСКИЯ. Ще се пръсна от гордост….Хахахаха ,лумпени, лумпени имате да си гризете ма-де-те- още много от яд,че вие сте робски души и първи послушници.

  1. мъченико туркомански, чак толкова горд не се показвай, че наистина ще се пръснеш… И си провери шалварите, да не си се таковааа… А ако дойдат анадолските манафи, от тебе ще започнат, да знаеш!

  2. радваме се, че Република (а не султаната) Турция успя да излъже кремъл да похарчи парите си за да пусне някакви тръби в морето!
   Ние не успяхме!
   А сега положението е следното:
   – Република Турция ще получава по „турски поток 1“ газ от началото на 2020 г. и ще си го плаща, изплащайки по този начин пуснатата в морето тръба.
   – Нито една европейска държава няма да получава газ по „турски поток 2“, защото строежът на тръба от турското черноморско крайбрежие до Република България, или Република Гърция е собственост на Руската Федерация и когато тя реши, и когато накъдето реши – тогава и натам ще тръгне тръбата от Турция! Дали към България, дали към Гърция – само един путин може да каже! (По-скоро – неговите „съветници“, разбирай началниците му от Абвера и Гестапо!)
   Така, че парите похарчени за втората тръба с вътрешен диаметър 550 мм, дебелина на стоманената стена 39 мм и бетонно покритие от 70 мм няма да започнат да се изплащат поне до 2022 г.
   А това е прекрасно – даваш пари за нещо, което не можеш да ползваш.
   Когато руския цар е взел парите от продажбата на Аляска на американците, тези пари е вложил във войната 1877/78 г. И след Берлинския конгрес Царство България започва да изплаща тези пари в троен размер! Така Царство Русия печели от Царство България! Както и от царство Румъния, Царство Сърбия, Царство Гърция!
   Евала им! Могли – спечелили!
   А днес?
   Де е печалбата за мужиците днес?
   На всичкото отгоре Република Турция влезе в официална рецесия (спад в две последователни тримесечия), така, че доставките по „турски поток 1“ също не са категорично сигурни в максимално количество!
   така, че по-спокойно със султанските самохвалебствия – виждали сме и по-биещи се в гърдите

   1. Царство България никога не е платил пари на Руската империя след 1877/1878. Имала е да плати на Турция, но те са били опростени в замяна на вземания от Руската империя.

    1. Напротив Царство България е платила ОКУПАЦИОНЕН ДЪЛГ на Руската империя в размер малко повече от 20 тона злато! И това е станало още в първите години на княжеството. За това, когато Стамболов когато изпращал последният вагон със злато за Русия казал: „От тук нататък не искам да чувам, че сте ни освободили безкористно!“ Отделно Турция е платила 5 пъти повече от нас на Русия, отказала се е в полза на Русската империя от стратегически територии и крепости в Кавказ, въпреки че на Кавказкия фронт руснаците са бити като маче в дирек. Освен това Русия взема от Румъния Бесерабия и я „плаща“ с нашата Северна Добруджа, която взима от нас, както и подарява на Сърбия българските земи Поморавието и Нишката област. Кое не е ясно?

     1. Кат са ги 6или кат маче у дирек, що са плащали? Или и те кат гербаджийски идиот са правили първи секс и те им е харесало, щот ги е боляло дупето…
      Аман от гербаджийски идиоти!

     2. Защото си ляв анален джендър бе КМНТРАЙЧО! Та затова!

  3. Не си наясно с понятията и историята. Няма “ Турска империя“, не е турска, както и Римската не е нито италианска, нито гръцка, даже е най-силна когато 300 години императорите са траки/българи/.Велик е този, който е дал нещо на света! Какво са дали турците?Нищо, но арабите да. В турския език 70% от думите са персийски и арабски, нямате азбука! Ние сме дали много – първата цивилизация, земеделие, металургия, писменост ит.н.Имаме цивилизационно влияние и над тюрските, Иран, Индия….Орфей създавата първата човеколюбива доктрина, Христос му е ученик, както и Питагор. Богомилите дават девиза „Свобода равенство, братство“. Българският език е бил книжовен в Източна Европа! Помисли какво означава всичко това? Можеш ли?

   1. орфей направо е пишел двойки в бележника на исус и често е викал йосиф да му се оплаква….

    1. В първите векове от н.е. Христос е бил наричан „Вторият Орфей“ Защо ли е било така, дребно човече с просташки език? Изобразяван е като Орфей! Именно заради орфизма на траките, те приемат лесно християнството и са първите европейски християни още от първи век. Ако нямаш желание, възможност или потребност да си направиш тази справка, просто мълчи и си пий любимите хапчета като нямаш какво да кажеш, а можи би ти считаш, че не сме траки, а тюрки и поклонници на Тангра, с ханове, юрти и т.н.? Не е ли по-лесно и нормално, ако не знаеш нещо да попиташ другите, имащи повече информация? А Питагор сам е писал, че е ученик на Орфей.

  4. „Браво на турция!?“И кое е великото на турците,бе абдал?Поне едно нещо „велико“да сте свършили“Да колиш невинни хора-жени,деца,стар;ци-това ли е „великото“,бе мангал мюсюлмански?Да вършиш геноциди над съседните народи!Цяла вечност турският малоумник е извистен с нескончаемите насилия,жестокости,незнаещ милост към никого!Това ли наричаш“велико“,бе идиот мюсюлмански?Вашата религия-исляма е известна с антихуманното си отношение,със свирепостта,с масово практикуване на хомосексуализма между всички турци….И това ли е „велико“?Ей,то бива-бива да си тъп,но при мюсюлманите това е постоянна черта.

 2. А колко км. От втората тръба са прокарани?
  Пп. имбецила богомил да си мълчи.

 3. A SEGA TURNI PO-VE4E,,PAMPERS,,V SHALVARITE DA NE SE ….!4E,OSVEN GAZ,MOZE I TE4NO DA
  IZKO4I!DRAZ IBRIKA VINAGI PALEN I ,,POD RAKA,,!

 4. това заглавие го чета поне за 3 път последните 6 месеца. Нещата нещо май не се развиват по план.

   1. Но за първи път те боли отзад, явно много ти е дошло!

    1. Ц. Не ме боли, шизи слабоумно. Вземи си хаповете…

 5. Всичко е по план и навреме. Турция ще си спести поне 500 милиона от директните доставки.И ще печели от транзита за Балкана и Европа.

 6. Вероятно (не много) ще минава през България... каза:

  Я пуснете тръбата да минава през Северна Гърция и Северна Македония и от там нататък, защото нашите политици ще подмокрят гащи дето пак трябва плашливо да питат еврогейците и най-вече краварите, дали би могла тръбичката да мине през наша територия. А онези си имат на главите и без това проблема със Северен поток 2. Амитата ще ни продават техния шистов газ, дето щели да го прекарват през Босфора с мини-танкери и пей сърце… А може и кредити да ни дадат за закупуването му. Нищо, че ГЕРБ ще ни ЗАГРОБИ. Така ще предпазим Бойко от инфаркт, да да може още две петилетки и той да ни оправя. Да погребем и Белене, та и от там да му спестим главоболия. Пък след това току виж, че не останал читав човек на тази територия, не че няма други, които чакат това да се случи. Защо това да не е и план…

 7. Ха-ха-ха! И ся ко? Трябва да дадем минимум 3.5 милиарда за тръби и компресорни станции, ама днес, за да получим евентуално 4.3 милиарда в следващите 20 години! Демек за следващите 20 години проектната чиста печалба ще е 800 000 000 лв. демек по 40 милиона на година! Извинявайте, ама това са само лихвите по заема на тия 3.5 милиарда за построяването газопровода. Демек файда за България Йок! Ха-ха-ха-ха-ха! Цялото упражнение се прави за да може Русия да си прави политиката чрез енергийните ресурси! А за нас потенето!

  1. Прав си! Кажи на боко, че е идиот и не трабва да строи тръба – гърците са я строят, о ние ще си плащаме за транспорта из България…
   Пп. А кат парттери ще плащаме и за украйна…

   1. Ти му го кажи! Аз съм си казал експертното мнение! Който е улав да оди да играе казачок с руснаците! Взе едно да играеш с цигани на „тука има тука нема“!

    1. Казал си 6ил… тролещ форумен идиот…

 8. Всичко эа Турция е отлично,
  Но втора тръба не се вижда,
  Което е крайно трагично

  УРААА

  /Милер се эарече,
  Втората тръба отсече

  При туй положение
  Следва беэ въэражение:

  Джовани Мистер Будалай,
  Сваляй гащи, па си трай

  Което е най- дубре,комай…
  Щото Кочо рече…
  И по-лошо иде вече/

  УРААА

 9. Нали энаете деца,
  Че эа Булгаристан е
  Втората тръба…

  УРААА

  / КОЕТО ОЭНАЧАВА
  ГОЛЯМ ПРАЭ НЯМА ГАЭ

  да смяташ или нЕ,
  на МИЛЕР какалашка
  Тий в дупЕ…/

  УРААА

 10. Не е хорошо това
  Милер гаэ да не дАва

  И с Аспарухови чада
  униэително да се подигрАва

  УРААА

  / энам го, энам го аэ,
  Тоэ Милер не е Дедо Мраэ…

  А е онэи Чичко дето
  ви гали по дупето

  И като го няма негов татко
  Си ви еве сладко,сладко

  УРААА

 11. ПИТОМНОТО ИЭПУСНАХТЕ,
  ДИВОТО ПОГНАХТЕ

  УРААА

  / энам че ви е яд,
  по тоя случай, да
  ме цунете отэад

  ум царува,
  ум робува,
  ум патки пасЕ

  ЩОТО, ОСВЕН ОТ МИЛЕР
  гаэ няма от другадЕ

  УРААА

 12. НО: По темата сега,

  Ердоган се окаэа
  На голяма висота,

  Що эа Булгар
  невъэможно е това

  УРААА

  / Честито комшу,
  Да си жив и эдрав/

  УРААА

 13. Борисов се хвалИ,
  Как 3-и енергийни
  Проекта эа БГ ЭАКРИ

  УРААА

  / честито и на теб,
  Лайдиот,с лайдиот /

  УРААА

 14. ABE,KATO NI VIDJXA,KOLKO DOBRE SE SPAZARIXME ZA SAMOLETITE,ZAPO4NAXA DA SI PRAVJT ,
  GARGARA,,S NAS!MAI I REAKTORITE,SHTE SI GI DARZIM,,NA SKLAD,,?!,,ROSATOM,,SHTELI DA U4ASTVAT,AMA SAMO,AKO IMALI,,INTERES,,!E,KAKAV PO-GOLJM OT TOVA DA POSTROISH AT.TZE
  NTRALA NA 4UZDA TERITORIJ I DA J SNABDJVASH 50 GODINI S GORIVO I REM.4ASTI?!

 15. Руско – турският паток е стигнал сушата. Балканските помияри се надпреварват кой пръв да седне на него. Нещастници !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.