Морските летища изпращат годината с 3,8 млн. обслужени пасажери

България единствена в ЕС още наваксва щетите от пандемията, нова програма за реклама ще увеличи туристите

Летищата във Варна и Бургас ще приключат 2023 г. с 3,8 обслужени пасажери, съобщи д-р Фрак Кванте, главен изпълнителен директор на компанията концесионер „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“. Резултатът е с 1,2 млн. пътници по-малко от предпандемичната 2019 г. „Болезнено е да признаем, че не сме се възстановили. Трудно се развиваме, защото има инфлация и разходите растат, но съм оптимист, защото авиокомпаниите имат планове да увеличат линиите си към България и за първи път предстои мащабна маркетингова кампания на черноморските общини на целеви пазари в чужбина“, каза Кванте. 

По Програмата за подпомагане на черноморските общини за маркетингови дейности преди дни общини получиха 5 млн. лв. от държавата за 21 проекта, с които ще рекламират ключови обекти и туристически продукти в Германия, Полша, Чехия, Франция, Испания, Скандинавските страни в партньорство с летища и големи туроператори. Двама от тях са от Великобритания, независимо, че кралството вече не е част от ЕС. Партньорите ще осигурят допълнителен ресурс от 3 млн. лв. и вътрешни канали за промоция на страната. 

„От години молим за въвеждане на този модел, който отдавна работи успешно по света. Ранните записвания са окуражаващи и показват, че потребителите вече се връщат към нормалното си клиентско поведение след пандемията. България обаче единствена в ЕС още не е наваксала щетите от нея, а сега е потърпевша и от войната в Украйна“, посочи Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг туроператорите. 

Според него заради късия летен сезон страната ни може да печели не толкова от масов, а от по-качествен и скъп продукт, за което би помогнало и приемането ни в Шенген. Проблем за лято 2024 за туроператорите е връщането на 20% ДДС от средата на юни, наложено от евродиректива. „Офертите са подадени, има закупени пакети и скокът от 9% на 20% в средата на годината ще доведе до бъркотия. Надяваме се Министерството на туризма да защити интересите на България в Брюксел и ниската ставка да се запази до края на 2024 г., защото в бранша няма сив сектор, а услугите са изцяло експортни “, каза Грошев.  

  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм