Морският ни туризъм е пред удавяне

Не синьо, а черно се очертава лятото за морския ни туризъм.

Малцината клиенти не стигат за покриване на разходите

Летни хотели отлагат отварянето вече 3-ти път и не са сигурни кога ще приемат отново

Бизнесът напразно чака помощ от държавата

Морският ни туризъм е пред удавяне. Това е констатацията на бранша 20 дни след официалното обявяване на летния сезон. Въпреки че стартът му бе даден на 1 май, летните хотели за трети път от началото на месеца отлагат отварянето си заради липса на клиенти, научи „Труд”.

Първоначално плановете ни бяха да започнем да посрещаме гости за Великден и Гергьовден, после за 24 май, отложихме за 1 юни, но поради липса на резервации местим всичко за юли, като дори не е сигурно, че ще успеем да заработим и за тогава, разказа хотелиер от един от големите курорти по Северното Черноморие, пожелал да остане анонимен. Неговата история обаче съвсем не е изключение.

В момента постоянно разменяме пари с потенциални клиенти и плащаме излишни банкови такси, защото получаваме писма, че хотелите отварят, продаваме ги, а впоследствие става ясно, че за въпросните дати, за които са резервациите няма да работят. По-голяма част от клиентите не искат да променят периода на настаняване, затова им връщаме парите. И това е по цял ден, заяви туроператор, специализиран в продажбата на ваканционни продукти за България. Разбираме и колегите, тъй като няма как хотел с 250 стаи да се издържа от продадени 5 такива за определен период, обясни той.

Затова и повечето хотелиери предпочитат да си спестят разходите по отваряне, наемане на персонал, евентуално обучение, закупуване на продукти, плащане на сметки за ток и така нататък, след като е ясно, че ще са на загуба. За собствениците ни по морето ситуацията е почти равнозначна на фалит, особено за тези, които имат да изплащат кредити, обясняват от бранша.

В случай, че през това лято няма нито български, нито чужди туристи, това реално означава трети нулев сезон. През 2019 г. фалира големият британски туроператор Томас Кук, който завлече над 70 родни хотели, миналата година бе слаба заради корона кризата, а тази се очертава дори в пъти по-зле, обясниха представители на сектора.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) неколкократно подчертават, че в допълнение към тежката ситуация, хотелиерите и екскурзоводите са реално единствените представители на туристически сектор, които не получиха никаква целева помощ. За разлика от туроператорите, които бяха подпомогнати по няколко програми, за да се разплатят със своите клиенти и ресторантьорите, които бяха официално затворени за дълъг период и получаваха държавна помощ за това. В ход е и процедура за екскурзоводите, чрез която трябва да получат европейско финансиране, но за хотелиерите подобна програма не се предвижда.

От БХРА предложиха няколко варианта как държавата да ги подпомогне - чрез 2000 лева на хотелска стая за разходи за отваряне и старт на летния сезон, чрез държавни гаранции по старите или нови кредити, както за бизнеса, така и за персонала, чрез мораториум върху заемите и дори чрез изкупуване на дял от компаниите им от страна на държавата с опция за обратно изкупуване, като нито едно от тези предложения не е в ход. В ЕС първата мярка срещу кризата на повечето ни конкуренти бе за да обезщетят хотелиерите с 70 на сто от оборота им от преди кризата. У нас все още чакаме някой да забележи, че браншът, който допринася за 13 на сто от БВП е в колапс, обясниха от БХРА.

За клиентите ситуацията също е неприятна, защото правят резервации, но до последно не могат да са сигурни, че морската им ваканция ще се осъществи и дали няма да се наложи да търсят друго място за настаняване.

Не е ясно дали ще повторят фурора от предходното лято

На юг от Созопол сънуват тълпи

Чадърите ще са двойно по-скъпи

Курортите от юг на Созопол и тази година се надяват на тълпите от български туристи, които им осигуриха спокоен сезон през предходното лято. За момента обаче не е ясно дали това няма да остане сън в лятна нощ по няколко причини. На първо място голяма част от българите вече са се сблъсквали с COVID-19 или са се ваксинирали, границите се отварят постепенно и така падат бариерите, които ги принудиха миналата година да изберат къде доброволно, къде по неволя родното море.

Освен това Министерство на туризма не успя да осигури евтини или безплатни чадъри и през този сезон вероятно те ще са двойно по-скъпи, тъй като държавата нито намаля концесионните такси, нито пък иска от стопаните на ивиците от своя страна да редуцират цените на плажните пособия. Което естествено ще направи дестинацията ни крайно неконкурентноспособна.

В опит да оцелеят хотелиерите смъкват цените почти до себестойност, но ценовата война би довела до намаляване на качеството, рекламации и уронване на имиджа ни като дестинация, категорични са от бизнеса.

Над 90 на сто от потенциалните гости са българи

10 пъти по-малко резервации

Чакаме полети за чужди почиващи

Много по-малко са желаещите да почиват на родното море през това лято.

Над 10 пъти е спадът в резервациите на индивидуални туристи в сравнение с кризисната 2020 г., показват данни на туроператори, които ги предоставиха на „Труд”. Основните резервиращи почивка за нашето море през този сезон са българи. Те са над 90 на сто от всички клиенти, обясни представител на фирма, която предлага над 400 родни хотела. Много малко са чужденците, които самостоятелно предплащат хотел - основно румънци, чехи и унгарци.

Все още няма яснота относно организираните пътувания. Към момента не са подновени полетите между България и Русия, като от бизнеса се надяват това да стане през юни, но руски превозвачи обявиха, че засега не възнамеряват да подновяват въздушните курсове преди септември. Няма яснота и за германския и британския пазар, които са сред другите потенциални основни пазари за страната ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения