Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Морски вълци стават водопроводчици през зимата

Има масажисти, дори стоматолог, а дамите изкарват прехрана като медсестри

Спасителите поддържат форма в басейните, мечтаят за лятото на зимни вечеринки

Морските спасители в Бургас са решили да си направят клуб към БЧК. През студените зимни месеци те са се хванали на работа като огняри и учители по физическо възпитание. Редовно се събират на зимни вечеринки и обсъждат предстоящия летен сезон.

“Трябва да поддържаме форма за идното лято. Затова ходим на басейн всяка седмица, който може и по- често”, разказа пред Труд Петър Русев, старши спасител на Бургаския плаж. Русев преди работеше като хорист в операта, но тази зима се е хванал и се труди като огняр във Френската гимназия. Жените- морски спасителки също се присъединяват. Те са студентки от Спортната Академия, има и медицински сестри.

Мъжете през зимата са строители, а някои пътуват с корабите като моряци или механици. Морските спасители по принцип извън сезона работят другите си професии. Тези от тях, които не са студенти, си изкарват хляба и като лектори по водно спасяване, има и строители, железничари, водопроводчици, елтехници. В “зимната група” присъства и стоматолог. Тази година бил спасител в Кипър, където сезонът е по- дълъг- трае цели девет месеца. Рехабилитатори- масажисти също не липсват.

Събираме се, за да крепим морския си дух. Разбрахме, че скоро ще дават по кината нова лента “Спасители на плажа” и ще ходим да гледаме филма, да научим нови неща за водното спасяване, казват морските. За Коледа те събират и подаръци за свои пострадали колеги. Един от тях преди няколко години при скок във водата получил травма и вече не може да упражнява професията. Затова му помагат със средства и му дават кураж и сили. Още миналата зима, когато направиха благотворителна акция за пръв път, морските решиха да не прекъсват контактите си през зимата и да се събоират да тренират и да помагат на колегите си с малки пенсии.

През април идната година ще започне подготовката за новия сезон. Вишките на Бургаския плаж са общо 25 на брой. 50 морски вълци бдят за сигурността на къпещите се през сезона. Основното, към което се стремят през напрегнатите летни дни е броят на влизанията в морето от страна на туристите, да е равен на броя на излизанията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете