МОСВ: Няма превишаване на показателите при полевите измервания на река Струма край Перник

Facebook/Станислав Владимиров

Няма превишаване на показателите при полевите измервания на река Струма край Перник. В това бяха категорични от Министерството на околната среда и водите в съобщение на официалната си интернет страница.

"Труд news" припомня, че малко след полунощ на 27 септември кметът на град Перник Станислав Владимиров би тревога: "Река Струма бе отровена тази нощ! Държава няма и на никой в София не му пука!"

От МОСВ обясняват, че след извършената проверка на място от експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите – София (РИОСВ – София), Басейнова дирекция Западнобеломорски район (БДЗБР) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и направените полеви измервания става ясно, че при показателите (Ph, разтворен кислород, електропроводимост и температура) не се наблюдават отклонения от нормите за „умерено“ състояние на водния обект, съгласно Наредба № 4 за характеризиране на повърхностни води.

"Водите на реката са видимо бистри, без оцветяване и без мирис. На места се наблюдават жълто-кафяви утаявания по растителността на брега, констатираха от министерството. Взети са и водни проби за физико-химичен анализ, резултатите от които ще бъдат изпратени от ИАОС до БДЗБР за извършване на окончателна оценка на водното тяло", пишат от ведомството.

"Река Струма бе отровена тази нощ. Държава няма!" За това алармира половин час след полунощ кметът на Перник Станислав Владимиров.

"Сигнализирах веднага министъра на околната среда и водите, няма да направят НИЩО тази нощ. Евентуално утре", продължи той в среднощния си сигнал си в социалната мрежа "Фейсбук".

"Няма държавна институция, която да замери какво тече в реката. И на никой в София не му пука!", възмутено заключи градоначалникът.

След сигнала от градоначалника за замърсяването на река Струма край град Перник, РИОСВ – София незабавно изпрати екип на място, съобщиха от инспекцията по-рано днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България