Москва потвърди: Руският самолет Ил-20 е свален от сирийска установка С-200

Израелските Ф-16 се прикривали зад него

Руският военен самолет Ил-20 е свален над Средиземно море от сирийската противовъздушна отбрана (ПВО), тъй като зад самолета са се прикривали изтребители F-16 на Израел, съобщи във вторник пред журналистите представителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, съобщават руските медии. При инцидента са загинали всичките 15 членове от екипажа на машината.

„Прикривайки се зад руския самолет, израелските пилоти са го подставили под огъня на средствата за ПВО на Сирия. В резултат Ил-20, който има ефективна отразяваща повърхност, която е с едно ниво повече от тази на F-16, е свален от ракета, изстреляна от система С-200“, заяви генералът.

Той добави, че израелските самолети са нанесли удари в района на град Латакия и преднамерено са създали опасна ситуация за надводните кораби и въздушните съдове, намиращи се в този район. „Бомбардировката е изпълнена недалеч от мястото, където се намира френската фрегата Auvergne и в непосредствена близост от захождащия за приземяване самолет Ил-20 от военнокосмическите сили на Русия“, заяви Конашенков.

5ba0b5adfc7e9310208b45da

От военното ведомство съобщиха, че отломки от машината, лични вещи и части от телата на загиналите членове на екипажа за открити от руски кораби в региона.

Москва оценява действията на Израел като враждебни и си оставя правото на ответни действия. „Оценяваме тези провокационни действия на Израел като враждебни. В резултат от безотговорните действия на израелските военни загинаха 15 руски военнослужещи. Това абсолютно не отговоря на духа на руско-израелското партньорство“, посочи той.

„Оставяме си правото на адекватни ответни действия“, добави Конашенков.

Политическото и военното ръководство на Израел все още не е коментирало инцидента.

Коментари

Задължително поле