Москва: Преговорите имат значителен напредък, вървим към документи

Досега се състояха три кръга от преговорите Москва-Киев, които завършиха без успех.

Възможна била единна позиция в близките дни

И Украйна потвърди за прогрес

Русия удари военна база край границата с Полша

В преговорите между Москва и Киев е постигнат значителен напредък, като той може да прерасне в единна позиция и дори подписване на документи в близиките дни. Новината съобщи вчера Леонид Слуцкий - председател на комисията по международни отношения на руската Държавна дума, който е член на преговорния екип на Москва.

“Ако сравняваме позициите на двете делегации в самото начало на преговорите и днес, то виждаме значителен напредък. Според моите лични очаквания този напредък може да прерасне в следващите дни в единна позиция на двете делегации и в документи за подписване”, заяви Слуцкий, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че подписването на документи е особено важно, защото ще “залегне в основата на намаляването на градуса на напрежението в хода на военната операция и, разбира се, ще спаси много хора”.
За постигане на компромис говори вчера и Михаил Подоляк - съветник на украинския президент и член на украинския преговорен екип. Подоляк посочи, че са били създадени работни групи, които провеждат редовни видеосрещи и дори се работи по юридическа подготовка на заключителни документи. Той допълни, че четвъртият рунд от преговори Москва-Киев ще се състои в близките дни, но не даде повече подробности. Досега се проведоха три такива кръга - на 28 февруари и на 3 и 7 март, завършили без резултат.

Новината за възможно скорошно разрешаване на кризата дойде на фона на руски удари по украинска военна база в Лвовска област край границата с Полша. Ракетната атака е взела най-малко 35 жертви, а над 130 души са били ранени, съобщи управителят на Лвовската областна администрация Максим Козицки.

Атакуваната база се намира в град Яворов, на около 40 км северозападно от Лвов и на 25 км от полската граница. През последните години базата се е използвала като полигон за учения на украинските сили, обучавани от чуждестранни инструктори, предимно американци и канадци. От Пентагона вчера посочиха, че при ударите в базата не са се намирали американски войници. Те я напуснали преди няколко седмици, уточни говорителят на Пентагона Джон Кърби.

От началото на инвазията

Украйна загубила над 1000 танка и 120 дрона

$7 млрд. стрували на Москва първите 5 дни война

Жена преминава през разрушен мост в град Ирпин, в покрайнините на Киев.

Руските въоръжени сили са извели от строя 3687 обекта от военната инфраструктура на Украйна, съобщи вчера говорителят на руското отбранително министерство Игор Конашенков, предаде ТАСС.

От началото на инвазията на 24 февруари са унищожени 99 украински самолета, 128 дрона, 1194 танка и други бронирани машини, 121 реактивни системи за залпов огън, 443 артилерийски оръдия и минохвъргачки, 991 единици специална автомобилна техника. Конашенков добави, че Русия е свалила един самолет Су-24 и два безпилотни апарата на украинските ВВС.

За първите пет дни на военните действия в Украйна Москва е похарчила 7 милиарда долара - това показват данни, публикувани в специална онлайн платформа от 150 водещи европейски консултанти и одитори за това колко струва войната на двете страни.

Друг негов колега е ранен

Американски журналист загина в обстрел в Ирпин

Белият дом проучва обстоятелствата

Загиналият Брент Рено носел изтекла акредитационна карта на в. “Ню Йорк таймс”.

Един американски журналист е загинал, а друг е бил ранен, след като са били нападнати от руски сили в Украйна, съобщи вчера киевската полиция.

На сайта ѝ бе написано, че руски войски са открили огън по автомобила на американския журналист Брент Рено и негов колега в град Ирпин, недалеч от Киев.

Първоначално бе съобщено, че 50-годишният Рено е работел за в. “Ню Йорк таймс”, защото у него е била намерена стара акредитационна карта, съдържаща такава информация.

По-късно говорител на вестника уточни, че в миналото той наистина е работел за изданието - като негов сътрудник до 2015 г., както и за други американски медии, но сега не е бил в Украйна като пратеник на “Ню Йорк таймс”.

Джейк Съливан, съветник в Белия дом по националната сигурност, заяви пред Си Би Ес, че правителството на САЩ ще се консултира с украинската страна, за да уточни как се е стигнало до смъртта на журналиста. 

“Това е част от тази нагла агресия от страна на руснаците, при която те нападаха мирни граждани, нападаха болници, нападаха религиозни обекти и нападаха журналисти”, подчерта Съливан.

Раненият журналист е Хуан Аредондо, той е бил откаран в болница в Ирпин, като не е ясно какво е състоянието му. 

Преди да бъде опериран, разказал, че по тях е била открита стрелба, след като спрели на контролен пункт след мост. Журналистите снимали бежанци. След като започнала стрелбата, шофьорът направил обратен завой, но огънят не спрял. С журналистите е пътувал и цивилен украинец, който също е бил ранен. Не става ясно дали това е бил шофьорът.

Руските части отрязват пътя на Запад

Хватката около Киев се затяга

Осем моста над Днепър могат да бъдат взривени

Мащабната руска бронирана военна колона, която в петък започна да се разгръща по направление север-северозапад около Киев, е на път напълно да изолира украинската столица от възможност за евакуация в западна посока.

И докато от тази страна на река Днепър частите на Москва се сражават за жилищни райони и предградия като Буча, Ирпин и Гостомел - където битката за ВВС база се превърна в един от символите на украинската съпротива, тези, настъпващи през открит терен от източно направление срещат много по-малък натиск и е въпрос на дни напълно да обкръжат града.

Основната градска част на Киев, заедно с правителствените сгради, Радата и президентския дворец, се намират на западния бряг на Днепър, чийто изходи руската армия е на път да отреже напълно. От тази страна именно е и разгръщата се в четири направления бронирана колона, която, според данни на западните разузнавания, освен танкове, самоходни гаубици и далекобойна артилерия има в състава си и мобилни ракетни установки, системи “Град” и други разрушителни за война в градски условия въоръжения.

Което е и най-големият на страх на международните наблюдатели - логичната за Москва стратегия е да се опита да омаломощи защитниците на Киев с масирани артилерийски баражи от всички страни, с насочени въздушни удари с цел разрушаване инфраструктурни обекти и бързото лишаване на града от електроенергия и питейна вода.

От източната страна на Днепър, бранителите на Киев ще са тези, които ще отстояват достъпа до осемте моста през реката, и несъмнено тези, които ще ги взривят, ако не успеят, за да забавят източния фронт на руското нашествие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа