Москва предупреди за ответни мерки, ако Европа притеснява руските журналисти

Снимка: Архив

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова предупреди, че Русия може да приложи реципрочни мерки към чуждестранните кореспонденти, ако бъдат изгонени руските журналисти от Европа.

Вчера Европейският парламент прие резолюция за противопоставяне на руски средства за масова информация. В документа се посочва, че „руското правителство използва широк набор от средства и инструменти, като мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (например „Русия днес“), псевдо информационни агенции и мултимедийни услуги (например „Спутник“), социални медии и интернет тролове, с което цели поставяне под съмнение на демократичните ценности и разделяне на Европа.

На брифинг днес Захарова заяви, че Москва ще приложи същите мерки към западните кореспонденти работещи в Русия, ако Европа започне да притеснява и гони руските журналисти, работещи на нейна територия, съобщи БНР.

Тя припомни как в края на миналата година на кореспондента на полското издание "Газета виборча" Вацлав Радзивинович му беше прекратена акредитацията за работа в Русия, след като полските власти принудиха руския журналист Леонид Свиридов, работещ в Полша, да напусне страната.

Варшава експулсира Свиридов, след като беше обвинен, че работи за руските специални служби. В едно от коментарните предавания на руската държавна телевизия Захарова заяви, че резолюцията на ЕП за борба с пропагандата на трети страни е "информационно престъпление". "При наличието на толкова истински заплахи като тероризъм, фундаментализъм, както и създаването на хранителна среда за тях под формата на национализъм и ксенофобия, вниманието на международната общност се отклонява в съвършено погрешна посока", каза още тя.

Захарова добави още, че хората се нуждаят от информация, която не съвпада с тяхната гледна точка, тъй като само така могат да мислят и анализират самостоятелно. Тя подчерта, че в Русия никога не е имало дискриминация по отношение на западните журналисти.

"У нас никога не е имало каквато и да било дискриминация. Позволени са всякакви въпроси, всички събития са отворени за журналисти… Мисля, че никой не може да ни упрекне, че се отнасяме дискриминационно към когото и да било", заяви Захарова.

Коментари

Задължително поле