Московски съд глоби Марина Овсянникова с 30 000 рубли (ВИДЕО)

Марина Овсянникова

Останкинският окръжен съд на Москва наложи наказание глоба на Марина Овсянникова, редакторка в Перви канал на руската дръжавна телевизия, която снощи излезе в ефир с антивоенен плакат. Тя трябва да заплати сумата от 30 000 рубли (около 500 лева), съобщи руският сайт Медиазона.

"Благодаря на всички за подкрепата, колеги и приятели. Преживях много тежък ден в моя живот. Защото цели две денонощия не съм спала. Буквално 14 часа продължи разпита и разследването. Не ми дадоха да се свържа с моите роднини и близки. Не ми предоставиха никаква юридическа помощ. Бях в много сложно положение. Всички коментари ще направя утре, защото сега ми трябва просто да си почина", каза журналистката, след като беше освободена от ареста.

42-годишната Марина Овсянникова работи като редактор. Вечерта на 14 март, когато новинарската емиси се излъчваше на живо там, тя застана с плакат зад водещата Екатерина Андреева, извика няколко пъти: „Спрете войната. Не на войната". На плаката пишеше: „Не на войната. Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат". 

След това Овсянникова изчезна за почти 18 часа - нито приятели, нито адвокати можаха да я намерят в московските полицейски управления. Както се оказа, полицията я е държала в дежурното звено на Всеруския изложбен център, също намиращ се в квартал Останкино.

Срещу нея е съставен акт за призиви за участие в непозволена демонстрация. Максималното наказание по този член е 10 дни арест, но Овсянникова не може да бъде държана в ареста по закон, защото има две непълнолетни деца. 

Срещу нея може да бъде образувано не само административно, но и наказателно производство. Източник на ТАСС твърди, че Следственият комитет е започнал предварителна проверка за наскоро появила се статия за разпространение на умишлено невярна информация за действията на руските въоръжени сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия