Кейти Пери и Орландо Блум се сгодиха Певицата получи годежен пръстен за близо 5 милиона долара

Шофьорът, който удари колата на Шабан Шаулич, бил без книжка

Учени установиха, че депресията ускорява значително стареенето на мозъка

Издъхна жена, подпалила се от отчаяние Драмата се разигра на 14 февруари в стражишкото село Камен

Българка в Атина написа стихотворение за Васил Левски

Почина клошар, подпалил брадата си с цигара 74-годишният несретник е издъхнал в Клиниката по изгаряния в „Пирогов”

Задържаха мъж, подал фалшив сигнал за бомба в хотел в Търново Гостите и персоналът на туристическия обект били изведени от сградата

В. „Комерсиант“: „Газпром“ обмисля построяването на „Турски поток-2“

Спипаха двама 18-годишни, нападнали и ограбили възрастна жена в дома й

Започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

„Петицата“ е баварец №1 в България Германската компания остава лидер на пазара на луксозни коли

Банките готови за стрес тестовете на ЕЦБ Активите им възлизат на 105,6 млрд. лв., което е ръст със 7,9% на годишна база

Престрелка в туристическия квартал в Ню Орлиънс, петима минувачи са ранени

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност: Глобалните играчи все още не са готови да поемат отговорностите

„Златна мечка“ за филм от Израел на Берлинале

Москов с 3 обвинения за турските ваксини, разпитват всички министри (обзор)

Здравният министър в оставка Петър Москов бе призован в столичното следствие по делото за бартера на ваксини между България и Турция. Той влезе в сградата на ул. “Монтевидео” в 16,40 ч и час по-късно излезе с 3 обвинения – две за престъпления по служба и едно за безстопанственост. Само часове преди него стана обвиняем заместникът му Адам Персенски, а дни по-рано – Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини “Бул Био”.

Първите две обвинения са за м.г., когато България получи 100 000 дози петвалентна ваксина “Пентаксим”, дарена от Турция. Като добавка пристигнала и ваксина “Еувакс B” срещу хепатит B, а тя е забранена у нас и МЗ я сложи на склад. В замяна България се задължи да дари на турците 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза, наше производство. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради трудности с доставките. По делото, образувано за икономическа целесъобразност, днес ще бъдат разпитани всички министри от кабинета “Борисов 2.”

Според обвинението с приемането на дарението и с дарените ваксини Москов и Персенски са ощетили държавата с цел да набавят облага за Турция. Не само за еувакса, а и за пентаксима липсвали разрешения от агенцията по лекарствата. Имуществените вреди за България надминали 323 000 лв. – платен ДДС за приетите ваксини. Неимуществените вреди – недоверие към МЗ, към лекарствената политика и ваксинирането на децата.

Второто престъпление на Москов (извършител) и Персенски (помагач) е свързано с фирма “Бул Био”, която произвела ваксините, дарени на Турция. МЗ трябвало да плати 413 000 лв. за 5 млн. дози. Но Москов използвал подчиненото служебно положение на управителя Любомир Димитров и анулирал дълга с договор, по който “Бул Био” дарява ваксините на МЗ.
Обвинението в безстопанственост пак е за “Бул Био”, но с шеф Росен Алексиев. Москов не контролирал Алексиев при производството на 1 млн. неетикетирани ампули ваксина “Тетадиф”, подлежащи на унищожаване. Щетата е над 110 000 лв., колкото разходите за произвеждането им.

Министърът в оставка: Не разбирам в какво съм сгрешил

„Обвиненията на прокуратурата не са връзка с качеството и адекватността на ваксините, свързани с дарението“, каза вчера министърът в оставка Петър Москов на излизане от следствието. „Това, което съм направил в тази връзка, е да защитя закона и здравето на гражданите. Второто нещо, с което са свързани обвиненията, са финансовите параметри, но не разбирам причините за обвинение. Ваксината, която България е дарила на Турция, ако българското предприятие трябваше да я продава, щеше да вземе от нея по-малко от 400 000 лв. А за ваксината, която сме получили от Турция, трябваше да се заплати над 4 млн. лв. Вкарали сме нещо за 4 млн. лв., а сме дарили друго за 400 000 лв. Не става дума за бартер и аз не разбирам къде е моето финансово прегрешение.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.