Мощна вълна космическа светлина достигна Земята (СНИМКА)

Мощна вълна космическа светлина с рекордна енергия, достигнала Земята миналата година в края на продължило близо два милиарда светлинни години пътешествие в космоса, е повлияла върху горните слоеве на атмосферата по безпрецедентен начин, установи изследване, предаде АФП, цитирана от БТА.

На 9 октомври 2022 г. астрономи засичат гигантски изблик на гама лъчи, най-интензивната форма на електромагнитна радиация. Този изблик, наречен BOAT (от "Brightest Of All Time" - най-яркият за всички времена), е с източник на разстояние около два милиарда светлинни години и озарява телескопите само за седем минути, но оставя видима светлинна следа, наблюдавана от любители в продължение на седем часа.

Мощната светлинна експлозия активира детекторите за светкавици в Индия и включва инструменти, използвани за изследване на слънчеви бури.

Учените бързо успяват да установят въздействието на светлинната експлозия върху дълговълновите радиокомуникации в ниската част на йоносферата, на височина между 60 и 350 километра.

Италиански и китайски изследователи продължават да анализират този феномен и наблюдават за пръв път, че той е засегнал и горните слоеве на йоносферата. Разположени на 350-950 километра над земната повърхност, до ръба на космоса, в тези слоеве слънчевата радиация се трансформира в заредени частици, които създават голямо електрическо поле.

От около двадесет години експерти обсъждат дали е възможно изблици на гама-лъчи да влияят върху горните слоеве на йоносферата, каза за АФП Мирко Пиерсанти, ръководител на изследването, публикувано в "Нейчър комюникейшънс". "Мисля, че най-сетне отговорихме на този въпрос", каза изследователят от университета на Акуила, Италия.

За щастие на изследователите италианско-китайски спътник с детектор за електрически полета се намирал точно в зоната, озарена от изблика на гама-лъчи, на 500 километра над Земята. Открихме в електрическото поле форма, която не е наблюдавана никога досега, каза ученият.

"Невероятно е, можем да наблюдаваме неща, които се случват в далечния космос, но засягат и Земята", каза в прессъобщение Ерик Кулкерс, експерт по гама лъчи в Европейската космическа агенция.

Откритието би могло да помогне да се разберат потенциалните заплахи от бъдещи изблици на гама лъчение. Най-лошият сценарий би бил подобна мощна експлозия да настъпи в нашата галактика Млечен път. Тя би имала енергията "напълно да заличи" озоновия слой на Земята, каза Марко Пиерсанти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука