Мощни бури оставиха хиляди без ток в Сидни

Хиляди домове в Сидни останаха без електричество след мощните бури, връхлетели втория по големина град в Австралия, съобщава БГНЕС. Проливните дъждове и гръмотевичните бури причиниха истински транспортен хаос, наводниха улици и дори отложиха няколко спортни събития.

Според синоптиците в петък срещу събота през нощта над града са се излели около 60 литра дъжд на квадратен метър. В западната част на Сидни само за 30 минути са паднали около 42 литра на квадратен метър, като дъждовете наводниха приземните етажи на десетки къщи.

Бурните ветрове повалиха дървета и скъсаха далекопроводни жици, а не места водата заля автомобили, паркирани по улиците. Екипи на работиха цяла нощ за възстановяването на тока, като в пика на бурята на тъмно са били около 40 000 домакинства. В събота сутрин все още около 5000 домакинства са без електричество.

Екипи на пожарната са се отзовали на около 1000 сигнала за помощ, включително 9 за спасяване на хора от залети от придошлите води автомобили.

Заради бурята десетки полети бяха отменени или забавени на Международното летище в Сидни. Имаше и проблеми със железопътния транспорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят