МО на Русия: Руските танкови екипажи унищожиха опорен пункт на ВСУ, който пречеше настъплението в посока Авдеевка

Руските танкови екипажи, използвайки огън от танк Т-80, унищожиха опорен пункт на украинските въоръжени сили (ВСУ), който пречеше настъплението на руските войски в посока Авдеевка. Това казаха от руското министерство на отбраната, цитирани от руски медии.

„Военнослужещи от екипажа на танка Т-80 от групата войски „Център“, използвайки огън от закрита огнева позиция, унищожиха опорен пункт на украинските въоръжени сили, който пречеше на настъплението на щурмови части в посока Авдеевка в зоната на специална военна операция (СВО)“, казаха от руското МО.

От ведомството отбелязват, че танкистите са получили координати от екипажи на разузнавателни дронове, след което са пристигнали на предварително подготвена огнева позиция.

„Насочихме оръдието на бойната машина към целта и успешно поразихме вражески укрепления със 125-мм осколочно-фугасни снаряди на разстояние до 10 км“, съобщиха от Министерството на отбраната. „Стрелбата се извършваше с постоянна корекция на огъня от оператори на дронове - това даде възможност за бърза работа по целта с най-малко потребление на боеприпаси.”

Т-80БВМ е най-новата модификация на основния боен танк Т-80, произвеждан от 1976 г. Доставките му за руските въоръжени сили започнаха през 2019 г. Той е оборудван с газотурбинен двигател, за разлика от много други домашни бойни превозни средства, които са оборудвани с дизелови електроцентрали. Газотурбинният двигател на Т-80БВМ е модифициран и има мощност 1,25 хил. к.с. с. и ускорява колата до 70 км/ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия