На 11 декември 2018 да почерпят

Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер (обзор) Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Мръсна зима пак трови големите градове Предлагат варианти, които няма да помогнат

Всяка зима българите се задъхват от мръсен въздух, изхвърлян от уредите за битово отопление.

От Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” махат най-ефикасната мярка в борбата срещу смога

Потърпевши отново ще са обикновените хора у нас

Mръсен въздух за поредна зима ще дишат жителите на големите български градове заради битовото отопление прогнозират експерти пред „Труд”. Причината е, че записаните мерки в Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух не са съобразени със социално-икономическото положение в страната ни, категорични са специалистите.

Анализите показват, че между 50 и 60 процента от населението на България в студените месеци използва за отопление твърди горива (дърва, въглища), тъй като тази суровина е най-евтина. При изгарянето на дървата и въглищата комините бълват огромни количество фини прахови частици с индекс 10, които са най-опасните за здравето и живота.

В Националната стратегия, представена в края на септември, една от приоритетните мерки е подмяната на горивните инсталации – старите печки ще бъдат сменени с нови, които се зареждат с пелети.

За да стане подмяната, българските общини ще получат пари по Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС), като за целта трябва да имат готови програми за подобряване на качеството на атмосферния въздух (КАВ), които трябва да отговарят на определени изисквания.

Въпроси

Въпросите, които поставиха пред „Труд” експертите, до днес нямат отговор. Например правени ли са досега замервания до колко новите печки на пелети намаляват отделянето на ФПЧ, има ли значение марката на новия отоплителен уред, какъв е пазарът на пелети у нас и на каква цена се предлагат.

Както „Труд” пише през последните месеци в публикациите си по темата, и при пелетните печки има значително изхвърляне на фини прахови частици във въздуха, което достига и надхвърля 50%. Отделно за 100 квадратни метра жилище за отопление през целия зимен сезон са необходими поне 4 тона пелети, чиято пазарна цена е около 1520 лева. За да се топли същата площ на дърва трябват 10 кубика от тази суровина, което струва на домакинството 650 лева, тоест два пъти и половина по-евтино от пелетите. В предишни публикации „Труд” публикува мненията на производители и продавачи на пелети. Те бяха категорични, че качествените пелети се изнасят за Гърция, където се продават по-скъпо. Тук остават нискокачествените, които са малко и не могат да покрият нуждите на пазара в момента. След като печките на пелети се увеличат заради мерките в Националната стратегия, стоката ще стане напълно дефицитна.

Другите варианти, които са предоставени на общините освен печки на пелети, са поставяне на климатици на домакинствата или включването им към газопреносна или топлофикационни мрежи, където има такива.

Относно отоплението на ток изчисленията показват, че цената за домакинство на сезон ще надхвърли 1000 лева, а на газ ще стигне 1500 лв. Присъединяването към парно на практика е невъзможно, тъй като голяма част от общините не разполагат с ТЕЦ-ове.

 

Ефикасност

Докато се опитват да прокарат тези спорни мерки, натоварващи финансово домакинствата, от Управляващия орган на ОПОС у нас, който е към Министерството на околната среда и водите, изненадващо се обявиха срещу най-ефикасната мярка за България – поставянето на електростатични филтри на комините.

На 17 май в София се проведе заседание на Комитета за наблюдение на ОПОС. Малко преди заседанието, от Управляващия орган предложиха филтрите да отпаднат, въпреки че 21 от 28 местни управи с програми по КАВ, аргументирано искат такива устройства.

От Националното сдружение на общините в България изпратиха писмо, в което се възпротивиха срещу предложението. От МОСВ обявиха, че мярката остава, но като съпътстваща – тоест слага се печка на пелети и към нея филтър. Но в Националната стратегия филтрите отново липсват, което поставя местните управи в абсурдна ситуация – имат готови програми по КАВ, които не отговарят на изискванията, тъй като в тях е записано „монтиране на филтри”. И затова автоматично ще отпаднат, когато кандидатстват за финансиране по ОПОС – тоест пари за тях няма да има.

До днес не е ясно защо мярката „филтри” трябва да отпадне. Според експертите именно тя гарантира най-бързо справяне с мръсния въздух и отговаря на икономическите реалности у нас.

Устройството се монтира лесно на комина, разходът на ток е между 8 и 10 лева годишно. А проучванията показват, че ефективността му е близо 90% улавяне на ФПЧ (виж карето).

В същото време от МОСВ предлагат промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, според които общините, непсравящи се със смога, ще бъдат глобявани с хиляди левове. Това изправя кметовете пред сериозно изпитание – не им се разрешава да прилагат мерките срещу мръсния въздух, които според тях и хората ще помогнат, но ще бъдат наказвани заради мръсен въздух.

Според експертите, с които „Труд” разговаря, от тази ситуация най-пострадали ще са обикновените хора, които пак ще дишат отровен въздух през задаващата се зима, а сигурно и идните години.

 

Желание

Общините искат филтри за комини

Филтрите за комини доказано улавят близо 90% от фините прахови частици.
Филтрите за комини доказано улавят близо 90% от фините прахови частици.

По-голямата част от общините имат в програмите си по КАВ мярката поставяне на филтри на комините и това не е неаргументирано. Вече има осъществени пилотни проекти в Благоевград, Стара Загора, Велико Търново, Горна Оряховица и София. Две независими лаборатории – на Изпълнителната агенция по околна среда и Енергийна агенция – Пловдив са изготвили доклади, според които където има филтри, печките изхвърлят през комините 90% по-малко ФПЧ. Има и проведени анкети сред потребителите, които показват, че тези устройства са най-предпочитаните заради ефикасността си и евтината поддръжка.

В София в момента се осъществява втори пилотен проект в район “Красна поляна”, където 10 домакинства са оборудвани с филтри и се очакват отлични резултати. Община Пловдив също има в програмата си по КАВ електростатичните устройства, както и други големи местни управи.

Следващата седмица – на 12 ноември, е заседанието на Комитета за наблюдение по ОПОС, на който окончателно ще се реши дали филтрите ще бъдат допуснати като мярка в борбата срещу мръсния въздух.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Извинявайте , ама това е ужасно тъпо заглавие! Кой малоумник го е измислил? Не на големите, а на малките градове и селата въздухът е мръсен защото там 99% от хората горят твърдо гориво! На големите градове между 30 и 50% са на парно , а останалите 40-50 % се отопляват на ток, най-вече на климатици и само 5-10 % се отопляват на дърва и въглища!

  2. Или статията е поръчкова и подвеждаща, или е написана без изобщо да се познава материята. Искам да ми покажете къде може да си купиш кубик дърва на 65 лева :). В заглавието се пише „големите градове“, долу се обеснява как общините нямат тецове, е голям град без тец – колко да е голям.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.