Музиката укрепва имунитета

Какво се слуша най-много по време на изолация

Детски песнички, народна и класическа музика са най-търсени в Spotify и Bandcamp

Mузиката е укрепва имунитета и помага да се справим по-леко с инфекциите, ако все пак заболеем. Механизмът е елементарен: тя действа успокояващо при стрес и тревога, което от своя страна подпомага действието на имунната система, обяснява д-р Андрю Левин, невролог от Питсбъргския университет.

Още през 2013 г. публикация в сп. Brain Behavior and Immunity доказва, че музиката намалява нивата на кортизола, а имуноглобулин А, който има ключова роля за функционирането на имунната система, реагира особено силно на музика. През 2007 г. статия в Journal of Music Therapy авторът А. Дж. Ферер заключава, че що се отнася до стреса и тревожността, слушането на музика може да бъде също толкова ефикасно, колкото и ако човек вземе таблетка диазепам.

Но какво слушат потребителите по света по време на изолацията?

Музикалните платформи Spotify и Bandcamp отчитат понижаване в търсенето на поп и рок парчета. В същото време хората все по-често слушат класическа музика. Наблюдението се потвърждава и от сайтовете за класическа музика, като Primephonic и Idagio, които отбелязват двойно по-голям интерес, в сравнение с месеците от преди пандемията. Колкото по-дълго е била една държава в изолация заради COVID-19, толкова повече е нараснало търсенето. Другите жанрове, в които се наблюдава повишен интерес, са детската и фолклорната музика.

Променени са и часовете, в които се слуша музика - от рано сутрин и късно вечер, в момента най-много музика се слуша по обед и в работно време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства