МУ-Пловдив в тясно сътрудничество с Еврейския университет и болница в Йерусалим

Медицински университет-Пловдив бе домакин днес на среща с представители от болница „Адаса” в израелския град Йерусалим, съобщи заместник-ректорът по международно сътрудничество проф. д-р Мариана Мурджева.

Гости на пловдивския вуз бяха генералният директор на болница „Адаса” проф. Зееви Ротщайн, заместник-директорът й Орен Леви, ръководителят на катедрата по ендодонтия при Факултета по дентална медицина на Еврейския университет в Йерусалим проф. Джошуа Мошонов - ръководител катедра по ендодонтия при Факултета по дентална медицина на Еврейския университет и д-р Атанас Циканделов, официален представител на болница „Адаса” в България. Гостите от Израел обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество с МУ-Пловдив и с УМБАЛ „Свети Георги”-Пловдив, чието ръководство на срещата беше  представено от  заместник-директора проф. д-р Жанет Грудева.

Болница „Адаса” е асоциирана с Еврейския университет в Йерусалим и създава повече от половината научна продукция в областта на медицината в Израел, а годишно през нея преминават над 1 милион пациенти. Еврейският университет в Йерусалим пък е един от водещите в страната и в света с научни проучвания в областта на медицинската генетика, онкологията и имунотерапията, инфекциозните болести, невробиологията и общественото здравеопазване. През последните години МУ-Пловдив поддържа тесни академични връзки с болница „Адаса” и с Еврейския университет в Йерусалим - активен обмен на преподаватели в сферата на стволово-клетъчната трансплантация и имунотерапията на рака, както и в денталните лазерни академии, домакин на които е вузът в града под тепетата. От 2016 г. образователните мобилности се осъществяват и по програма ЕРАЗЪМ+.

С цел преподаване или обучение в ендодонтската катедра на Еврейския университет  и болница „Адаса” от МУ-Пловдив са били доцент Георги Томов от Катедрата по пародонтология и заболявания на оралната лигавица, доцент Ани Белчева-Криворова от Катедрата по детска стоматология. Доцент Веселина Горанова-Маринова и д-р Емил Спасов от Първа катедра по вътрешни болести на Медицински факултет-Пловдив  пък са били на обучение в тамошна хематологична клиника. Само за последната година от „Адаса” и Еврейския университет видни лектори в МУ-Пловдив са били проф. Джошуа Мошонов, ендодонтски специалист и активен член на Съюза на българските евреи, проф. Робърт Палмон, декан на стоматологичния факултет, проф. Айтан Йефенов, водещ имунолог по имунотерапия на рака, проф. Амир Шмуели, здравен икономист и потомък на изселници от Пловдив. През тази година предстои специализация на 6 израелски стоматолози от „Адаса” в Лазерната дентална академия, организирана от Факултета по дентална медицина на МУ-Пловдив.

Коментари

Задължително поле