Мъск се ядоса на нов закон за половата идентичност в Калифорния, мести X и SpaceX в Тексас

Главният изпълнителен директор на “Тесла Моторс” Илон Мъск си осигури пакет от възнаграждения на стойност 56 млрд. долара.

Милиардерът Илон Мъск заяви, че ще премести централата на две от най-известните си компании, ракетната фирма SpaceX и платформата за социални медии X, от Калифорния в Тексас.

Той цитира противопоставянето си на нов щатски закон, който забранява на училищата да изискват от служителите да разкриват информация за полова идентичност на детето - включително на родителите.

„Това е капката, която преля чашата“, написа той в социалните мрежи.

Бизнесменът вече беше преместил централата на Tesla в Тексас през 2021 г., ход, който той заяви, че ще предприеме за първи път заради блокировките от ерата на COVID.

Въпросът какво училищата трябва да казват на родителите за половата идентичност на техните деца се превърна в основна тема на дебат в САЩ.

Защитниците на LGBTQ твърдят, че учениците имат право на личен живот, но други твърдят, че родителите имат право да знаят какво се случва с децата им.

Мъск, който има транссексуална дъщеря, по-рано каза, че „подкрепя транссексуалността“, като същевременно изрази нетърпение към местоименията, които той определи като „естетически кошмар“.

Миналата година той каза, че ще лобира за криминализиране на транссексуалното медицинско лечение, което ще доведе до това, което той описа като "тежки, необратими промени при деца под възрастта за съгласие".

„Поради този закон и многото други, които го предшестваха, атакуващи както семейства, така и компании, SpaceX сега ще премести централата си от Хоторн, Калифорния, в Starbase, Тексас“, написа той в публикация на X във вторник, отбелязвайки, че е имал преди това изрази несъгласието си срещу законопроекта.

Обяснявайки решението да премести X в Остин, Мъск разкритикува състоянието на нещата в Сан Франциско, като каза, че му е "достатъчно да избягва банди от агресивни наркомани, само докато влиза и излиза от сградата".

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, чието име е сред тези, които вероятно ще заменят президента Джо Байдън като кандидат на демократите за предстоящите избори, излезе в социалните медии с очевидна критика към решението на Мъск.

„Вие подвихте крак“, написа Нюсъм, заедно с екранна снимка на публикация от 2022 г. на Доналд Тръмп, критикуваща милиардера.

Говорител на губернатора каза след подписването на законопроекта, че той запазва „безопасността на децата, като същевременно защитава критичната роля на родителите“.

„Той защитава връзката дете-родител, като не позволява на политиците и училищния персонал да се намесват по неподходящ начин в семейните въпроси и да се опитват да контролират дали, кога и как семействата водят дълбоко лични разговори“, каза Брандън Ричардс пред Асошиейтед прес.

Щатите в миналото са се състезавали агресивно, за да ухажват компаниите да създадат централи, които носят със себе си високоплатени корпоративни работни места.

Самият Мъск вече е жител на Тексас, където няма данък върху доходите.

SpaceX, която наема повече от 5000 души в Калифорния, според държавните архиви, също вече има голяма база от операции в щата.

В отговор на обещанието на Мъск Грег Абът, губернатор на Тексас, каза: „Това затвърждава Тексас като лидер в изследването на космоса“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка