Мъченикът на каузата*

Борисов има похвали дори за Тереза Мей, но не се интересува от корупция (пълен превод на статията и запис на цялото интервю за "Гардиън")

В момент, когато някои политици от Централна и Източна Европа печелят от своята враждебност към Брюксел, Бойко Борисов е поел различен път и се стреми да извлече полза от ЕС чрез чар и ласкателство. „Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС“, казва той в неотдавнашно интервю за „Гардиън“ в София.

Той внимава да не критикува никого от европейските си колеги. Дори Тереза Мей, разочаровала много лидери на ЕС след две години Брекзит назад и напред, получи положителна оценка. „Видях как Тереза, наистина полага всичките си усилия, за да представи аргументите си на останалите 27 членки на ЕС. Не бих искал да съм в нейното положение по това време. Но тя се бори усилено и полага всички усилия да работи.“ Запитан за различните визии за бъдещето на Европа, представени от Еманюел Макрон и Виктор Орбан, Борисов отказа да критикува идеята на Макрон за прогресивен, интегриран континент или за модела на Европа на силни суверенни нации. „Ние имаме българска визия. Някои аспекти от нашата визия, съвпадат с визията на Макрон или на Орбан, а други не съвпадат“, казва той.

Отговорите на Борисов показват умела политика да не се обижда никого от неговите европейски партньори, да се избягва анти-брюкселската реторика и се виждат предпочитанията му да подчертава ползите, които европейската интеграция е донесла на България след присъединяването u към блока през 2007 г.

„Бойко иска да бъде най-добрият приятел на всички. Той иска да чуе всички страни, и да ги накара да повярват, че той е на тяхна страна“, казва Иван Кръстев, български политически изследовател. Този внимателен чар и двусмисленото му говорене означава, че Борисов се възприема положително в Брюксел, където мнозина предпочитат да пренебрегват въпросите, свързани с корупцията и върховенството на закона в неговата страна. „Той не е човек, който ще блокира нещо. Но ще се опита да покаже колко е трудна ситуацията за неговата страна, макар и да не казва на глас: „И затова трябва да ни дадеш повече пари“, казва друг източник.

Борисов, е бивш пожарникар и бодигард, със земен чар, който му е помогнал да остане на мястото на премиер през по-голямата част от последното десетилетие. Висок и широкоплещест, притежава черен колан по карате и продължава да играе футбол в българската втора дивизия от 2013 г., когато е на възраст 54 години. Същата година той подава оставка след протестите, предизвикани от високите цени на енергията и от забелязаната корупция. Полицията се сблъска с протестиращите и Борисов заяви тогава, че не желае да има кръв по ръцете си. Но той отново се върна като премиер една година по-късно. В интервюто той говори за премиерския си пост, твърдейки, че няма жажда за власт и, че по-скоро е мъченик на каузата. „Никога не съм предполагал, че ще правя това, което правя сега. Честно казано, това е труден живот. Когато се запитах дали моето правителство върши правилното нещо, аз се отказах от властта. Но тогава имахме избори и хората отново избраха нас, така че - какво да правя?“

Той използва скромния си произход, както за вътрешното потребление, така и за политическите събирания на високо равнище. На една европейска среща на върха миналата година италианският премиер Джузепе Конте размаха акредитацията си като професор по право, за да се оплаче от начина, по който се водят преговорите. „Ами аз бях пожарникар, но това не е начинът, да преговаряте“, отговори му Борисов, според източник.

Все още в него има нещо от пожарникаря по начина, по който говори за това как ръководи държавата. Но той настръхна и се разгневи на въпросите за корупцията и отхвърли „идиотското твърдение“, че не е отворен за въпроси от критичните местни медии. „Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен, и няма тема, по която да не сме говорили“, каза той. Независимите местни журналисти твърдят, че медийният пазар е доминиран от олигарси, които са в приятелска коалиция с правителството, а „Репортери без граници“ класираха България на 111-о място в своя индекс за свободата на печата миналата година. Това е най-ниското място за държава членка на ЕС. Проблемите с корупцията бяха осветени в медиите и през седмиците, когато заместник-председателят на партията на Борисов (Цветан Цветанов, бел. Ред.) подаде оставка заради обвинения, че е купил луксозен апартамент на много ниска цена.

Въпреки всичко, Борисов получава кредит за това, че не причинява главоболия на Европейската комисия в момент, когато отношенията u с Полша, Унгария и Румъния са обтегнати. Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов отново отговори уклончиво. „Въпросът Ви е противоречив“, оплака се той. „Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. В същото време моето правителство и моята политическа партия са 100% в съответствие с евроатлантическите организации“.

Това беше класическият Борисов, който винаги внимава да не обиди някого. „Той смята, че трябва да поеме всички позиции едновременно. Той е по-проамерикански, проруски и проевропейски много повече от всеки друг“, казва Иван Кръстев.

 

Линия между Запада и Русия

„България се възползва от влошаването на ситуацията в Румъния“, заяви един висш дипломат, като твърди, че страната е „направила много усилия“, за да се доближи до нормите на ЕС. Борисов трябваше да поеме внимателна линия между западните си партньори и Русия, като много от политическите сили в страната благоприятстват за по-тесни връзки с Москва, позовавайки се на дългата история на топлите отношения между двете страни. България е една от малкото страни от ЕС, която не експулсира руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по повод опита за убийството на Сергей Скрипал миналата година. Нещо, което изглежда особено странно, когато се оказа, че един от руските агенти, за когото се твърди, че е замесен, може би е бил в България по времето, когато местен търговец на оръжие е бил отровен преди четири години.

(Превод специално за „Труд“ - Павел Павлов)

* Заглавието е на редакцията

Коментари

Задължително поле