Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Възстановка отбелязва 180 години от откриването на Взаимно училище във Велико Търново

Ивет Лалова мечтае да бъде майка

ВАС отмени Становище за екологична оценка на министъра на околната среда и водите за изменение на общия устройствен план на Община Приморско

Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупция в Мозамбик

Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

Израел и Хамас постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за 6 месеца

Въоръжена група прекъсна главен водопровод в Триполи

Младен Маринов: Изяснява се каква е причината за нападението с нож срещу 16-годишно момче

Десислава Танева: Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд. евро за интегрирането на мигрантите през 2018 г.

Икономист: Не е възможно да има обща минимална европейска заплата

Изтребители не се купуват на Черен петък Каракачанов единствен се осмели да каже, че асансьорните маневри за Ф-16 са прекалено скъпи за България

Какво е депресия по български?

Мъченикът на каузата* Борисов има похвали дори за Тереза Мей, но не се интересува от корупция (пълен превод на статията и запис на цялото интервю за "Гардиън")

В момент, когато някои политици от Централна и Източна Европа печелят от своята враждебност към Брюксел, Бойко Борисов е поел различен път и се стреми да извлече полза от ЕС чрез чар и ласкателство. „Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС“, казва той в неотдавнашно интервю за „Гардиън“ в София.

Той внимава да не критикува никого от европейските си колеги. Дори Тереза Мей, разочаровала много лидери на ЕС след две години Брекзит назад и напред, получи положителна оценка. „Видях как Тереза, наистина полага всичките си усилия, за да представи аргументите си на останалите 27 членки на ЕС. Не бих искал да съм в нейното положение по това време. Но тя се бори усилено и полага всички усилия да работи.“ Запитан за различните визии за бъдещето на Европа, представени от Еманюел Макрон и Виктор Орбан, Борисов отказа да критикува идеята на Макрон за прогресивен, интегриран континент или за модела на Европа на силни суверенни нации. „Ние имаме българска визия. Някои аспекти от нашата визия, съвпадат с визията на Макрон или на Орбан, а други не съвпадат“, казва той.

Отговорите на Борисов показват умела политика да не се обижда никого от неговите европейски партньори, да се избягва анти-брюкселската реторика и се виждат предпочитанията му да подчертава ползите, които европейската интеграция е донесла на България след присъединяването u към блока през 2007 г.

„Бойко иска да бъде най-добрият приятел на всички. Той иска да чуе всички страни, и да ги накара да повярват, че той е на тяхна страна“, казва Иван Кръстев, български политически изследовател. Този внимателен чар и двусмисленото му говорене означава, че Борисов се възприема положително в Брюксел, където мнозина предпочитат да пренебрегват въпросите, свързани с корупцията и върховенството на закона в неговата страна. „Той не е човек, който ще блокира нещо. Но ще се опита да покаже колко е трудна ситуацията за неговата страна, макар и да не казва на глас: „И затова трябва да ни дадеш повече пари“, казва друг източник.

Борисов, е бивш пожарникар и бодигард, със земен чар, който му е помогнал да остане на мястото на премиер през по-голямата част от последното десетилетие. Висок и широкоплещест, притежава черен колан по карате и продължава да играе футбол в българската втора дивизия от 2013 г., когато е на възраст 54 години. Същата година той подава оставка след протестите, предизвикани от високите цени на енергията и от забелязаната корупция. Полицията се сблъска с протестиращите и Борисов заяви тогава, че не желае да има кръв по ръцете си. Но той отново се върна като премиер една година по-късно. В интервюто той говори за премиерския си пост, твърдейки, че няма жажда за власт и, че по-скоро е мъченик на каузата. „Никога не съм предполагал, че ще правя това, което правя сега. Честно казано, това е труден живот. Когато се запитах дали моето правителство върши правилното нещо, аз се отказах от властта. Но тогава имахме избори и хората отново избраха нас, така че – какво да правя?“

Той използва скромния си произход, както за вътрешното потребление, така и за политическите събирания на високо равнище. На една европейска среща на върха миналата година италианският премиер Джузепе Конте размаха акредитацията си като професор по право, за да се оплаче от начина, по който се водят преговорите. „Ами аз бях пожарникар, но това не е начинът, да преговаряте“, отговори му Борисов, според източник.

Все още в него има нещо от пожарникаря по начина, по който говори за това как ръководи държавата. Но той настръхна и се разгневи на въпросите за корупцията и отхвърли „идиотското твърдение“, че не е отворен за въпроси от критичните местни медии. „Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен, и няма тема, по която да не сме говорили“, каза той. Независимите местни журналисти твърдят, че медийният пазар е доминиран от олигарси, които са в приятелска коалиция с правителството, а „Репортери без граници“ класираха България на 111-о място в своя индекс за свободата на печата миналата година. Това е най-ниското място за държава членка на ЕС. Проблемите с корупцията бяха осветени в медиите и през седмиците, когато заместник-председателят на партията на Борисов (Цветан Цветанов, бел. Ред.) подаде оставка заради обвинения, че е купил луксозен апартамент на много ниска цена.

Въпреки всичко, Борисов получава кредит за това, че не причинява главоболия на Европейската комисия в момент, когато отношенията u с Полша, Унгария и Румъния са обтегнати. Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов отново отговори уклончиво. „Въпросът Ви е противоречив“, оплака се той. „Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. В същото време моето правителство и моята политическа партия са 100% в съответствие с евроатлантическите организации“.

Това беше класическият Борисов, който винаги внимава да не обиди някого. „Той смята, че трябва да поеме всички позиции едновременно. Той е по-проамерикански, проруски и проевропейски много повече от всеки друг“, казва Иван Кръстев.

 

Линия между Запада и Русия

„България се възползва от влошаването на ситуацията в Румъния“, заяви един висш дипломат, като твърди, че страната е „направила много усилия“, за да се доближи до нормите на ЕС. Борисов трябваше да поеме внимателна линия между западните си партньори и Русия, като много от политическите сили в страната благоприятстват за по-тесни връзки с Москва, позовавайки се на дългата история на топлите отношения между двете страни. България е една от малкото страни от ЕС, която не експулсира руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по повод опита за убийството на Сергей Скрипал миналата година. Нещо, което изглежда особено странно, когато се оказа, че един от руските агенти, за когото се твърди, че е замесен, може би е бил в България по времето, когато местен търговец на оръжие е бил отровен преди четири години.

(Превод специално за „Труд“ – Павел Павлов)

* Заглавието е на редакцията

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. възхитен почитател на мафиотска група ГЕРБ каза:

  Видно е че стареца Борисов си е дегенерат и за нищо не става !

 2. Бибитко е много мазен тип, постоянно се натяга на всички, които го омаловажават извън България. Но челяк може да го разбере, той е с ограничен интелект по рождение и го осъзнава, което го кара да избива комплекси. Той е статиста във всички мероприятия, а колегите западняци го възприемат като портиера на съответното събрание. А той, за да не го отшиват грубо и опозоряват им праща всички месец куфари с милиони, част от парите, които краде от българския народ. Срещу което получава потупване по рамото и го допускат на общите фотографии. А той сам си го казва, че като му рекат; бибитко конгручалейшън и нататък спирал да ги слушал, защото го фалели за големите му успехи. Че напомним само, че га отива някъде без програма дадена от началниците, се връща скоропостижно и о,с,р,а,н, защото не го възприемат сериозно, например всички помним Москва и срещата му с Путин, която беше бегло спомената в СМИ , за да му спестят позора. А много хора в булгария го гледат с телешки възторг, правете си изводите що за матриял са те.

 3. Типично за мръсница е да се мазни на началниците и да мачка подчинените. Значи там в Брюксел е любезния с всички , дори с Тереза Мей, която иска да изгони българите от Острова, а тук е падишаха, който коли и беси. Какво нищожество!

  1. Между другото, на среща на лидерите на ЕС всички бяха загърбили Тереза Мей, което е нормално при развод, а ББС постоянно излъчваше, как Бойко се мляска с нея. Това е предателство спрямо хилядите българи, които тя иска да изгони.

 4. е много ми е интересно на въпроса Русия враг или приятел е, как отговарят умните глави?! Не може братска Русия да ни бъде враг, не защото сме една кръв и едни език, т.е. българин значи русин и обратно, а защото имаме здрав разум, а Русия има ядрено оръжие и безброй войници. Да си враг на подобна сила е присъда, а не позиция! Иначе за Тереза Мей каква позиция може да има България, ние сме най-малко засегнати от Брекзит, а след него ще имаме най-добрите търговски отношения с Лондон. Така че в тази работа ние не губим нищо, защо да сме против Мей, която е заложник на британския популизъм(пък и европейски) в чист вид и буквално се мъчи да спаси положението. Въобще позицията дайте да се разграничим, за да се обичаме в българския случай е неработеща.

  1. Икономистите ще кажат какво губим от Брекзит, но целият процес бе иницииран от омраза към българи и румънци. Ние се снишихме, а румънците отговориха подобаващо в най-четени в си вестник.“ Британците, тази грозна нация от педофили и пияници ли иска да ни спре“ Коментара в излишен.

 5. а за корупцията – България има работещ модел, в който без ексцесии се постигат резултати. Да, те са бавни и трудни, повече от 10 години се правят усилия от една партийно-зависима съдебна система( реално от 44 до 2007) да се създаде работещ правораздавателен орган. Битката за правосъдие е по дефиниция бавна и трудна. Иначе всеки може да обещава бърз Народен съд, ама след 45 години отмениха всички присъди!

 6. Долавя се надменното британско отношение към Бг, ония неизкоренимо се имат за господарите на света, за най-най човеци, а ние за тях сме задна категория. От юдеите са взели това отношение към останалите като получовеци. Не съм почитател на смешно страхливия бойко банкянския комплексар, но статията обижда и мен.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.