Наводненията - въпроси без отговори

Държавата трябва и да възпитава

Наводненията в цялата страна са факт, а снимани отгоре с дрон, изглеждат направо като сцена от ужасен филмов сценарий. Освен да псуваш властта, друго не ти остава. Но да видим какви са причините за този воден ужас.

Първо, това е несъобразяване на проектите с релефа, водосборната област, статистиката на годишните валежи, включително и на най-високата вълна за 100 години, както и лошо изпълнените проекти. Това води до втората причина - експлоатацията на готовите обекти, има ли корекция на реките и има ли поддръжка.

Казват, че водата идвала от язовирите. Може, но водният ад на някои места не е от тях. Пример за това е река Места. Къде в района на наводненията там има язовири - никъде. Когато падне дъжд, ако има растителност, водата започва да се попива, докато почвата не каже „Стига“. После тръгва масирано повърхностно оттичане на вода като по софийски булевард.

Стигаме до вината на властта. Тя е в това, че селските, градските и държавните органи не знаят или може би са забравили какво означава експлоатация и грижа за съоръженията. Държавата има пари. Грешката на кметствата е, че тези неща се планират за всеки мандат, прави се бюджет. Разни партийни „калинки“ обаче как да знаят това? Единственият им отговор е „Не ми дават средства“. Този факт не пречи да сезират настоятелно и да заявяват, че трябва да се правят корекции на реката, нови диги.

Ето, наводнението по Искъра не е първото от 10 години. Боклукът не е от днес и той се разнася от... хората. Нищо чудно да е изсипван и в деретата на реката. А това също е грижа на държавата, освен че трябва да строи и да експлоатира, тя трябва и да възпитава. Било с глоби, било с пропаганда. Но... и затова се иска акъл.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари