Надписването на субсидиите обявено за незаконно (обзор)

Прокуратурата установи само част от надвзетите от партии пари

Практиката е от 2002 г., а не от 2016 г.

След разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) установи, че информацията на “Шоуто на Слави” за надписани партийни субсидии е вярна. Пари над определените в закона за бюджета 11 лв. на действителен глас, са получили петте формации в Народното събрание - ГЕРБ, “БСП за България”, “Обединени патриоти”, ДПС и “Воля”, както и партията с над 1% на парламентарните избори през 2017 г. (“Възраждане”, бел. ред.).

Освен за бюлетините за всички останали партии, субсидираните политически сили са си поделили по 11 лева и за гласовете “Не подкрепям никого”.

В сряда ВАП е сезирала министъра на финансите и е определила 30-дневен срок за организация по спазването на закона и събиране на изплатените в повече суми за периода от 26 май 2016 г. до момента. Административната прокуратура е сезирала и Върховната касационна прокуратура, “предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите”.

За надписани субсидии в последните три години беше признато и в мотивите към проекта за изменения в Закона за политическите партии, внесен от Министерския съвет. Той предвижда фиксиране на сумата на 11 лв. на глас и приспадане на надвзетите пари от следващите траншове за партиите.

Миналата седмица “Труд” доказа с документи и факти, че практиката е още от 2002 г. От публикувано от държавното обвинение писмо на прокурор Ангел Алиев до министър Владислав Горанов става ясно, че проверката се е ограничила до 2016 г., след като за нарушения само във въпросния период е признал директорът на дирекция “Държавни разходи” в докладна записка от 22 май 2019 до зам.-министър на финансите. В обяснението си след избухването на скандала въпросният служител (Владимир Петров, бел. ред.) обяснил, “че е допусната грешка при формирането на общата сума за финансиране на политическите партии поради възникнало заблуждение”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика