Надписването на субсидиите обявено за незаконно (обзор)

Допълнителните разкрития на “Труд” за надписаните субсидии бяха цитирани от Слави Трифонов във фейсбук.

Прокуратурата установи само част от надвзетите от партии пари

Практиката е от 2002 г., а не от 2016 г.

След разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) установи, че информацията на “Шоуто на Слави” за надписани партийни субсидии е вярна. Пари над определените в закона за бюджета 11 лв. на действителен глас, са получили петте формации в Народното събрание - ГЕРБ, “БСП за България”, “Обединени патриоти”, ДПС и “Воля”, както и партията с над 1% на парламентарните избори през 2017 г. (“Възраждане”, бел. ред.).

Освен за бюлетините за всички останали партии, субсидираните политически сили са си поделили по 11 лева и за гласовете “Не подкрепям никого”.

В сряда ВАП е сезирала министъра на финансите и е определила 30-дневен срок за организация по спазването на закона и събиране на изплатените в повече суми за периода от 26 май 2016 г. до момента. Административната прокуратура е сезирала и Върховната касационна прокуратура, “предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите”.

За надписани субсидии в последните три години беше признато и в мотивите към проекта за изменения в Закона за политическите партии, внесен от Министерския съвет. Той предвижда фиксиране на сумата на 11 лв. на глас и приспадане на надвзетите пари от следващите траншове за партиите.

Миналата седмица “Труд” доказа с документи и факти, че практиката е още от 2002 г. От публикувано от държавното обвинение писмо на прокурор Ангел Алиев до министър Владислав Горанов става ясно, че проверката се е ограничила до 2016 г., след като за нарушения само във въпросния период е признал директорът на дирекция “Държавни разходи” в докладна записка от 22 май 2019 до зам.-министър на финансите. В обяснението си след избухването на скандала въпросният служител (Владимир Петров, бел. ред.) обяснил, “че е допусната грешка при формирането на общата сума за финансиране на политическите партии поради възникнало заблуждение”.

Коментари

Задължително поле