Над 100 000 души излязоха на протест във Франция

Протест в Марсилия срещу отказа на президента Еманюел Макрон да назначи премиер от левицата.

Обвиниха Макрон, че не зачита демокрацията 

Над 100 хиляди души излязоха по улиците на редица градове във Франция, за да протестират срещу номинацията на дясноцентриста Мишел Барние за министър-председател и да осъдят “заграбването на властта” от страна на президента Еманюел Макрон, предаде “Еурактив”.

Митинги се проведоха в Париж, Марсилия, Нанти, Ница и Страсбург. Министерството на вътрешните работи съобщи, че 110 000 души са протестирали в страната, включително 26 000 в Париж, докато един от водещите леви активисти съобщи за 300 000 протестиращи.

Левицата, предвождана от “Непокорна Франция”, обвинява Макрон в незачитане на демокрацията и в “кражба” на изборите”, след като държавният глава отказа да назначи премиер от съюза “Нов народен фронт”, който излезе на първо място във вота през юли.

Макрон назначи в четвъртък за премиер 73-годишния Барние, консерватор и бивш главен преговарящ от страна на ЕС за Брекзит. С това сложи край на продължилото 2 месеца търсене на човек за поста след злополучното му решение да свика предсрочни избори, които доведоха до разделен на три блока парламент без ясно мнозинство, пише агенция “Ройтерс”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа